Areál holešovické tržnice by hlavní město mohlo začít opravovat příští rok

22. listopad 2019

Hlavní město může začít s opravou holešovické tržnice. Tento týden Městský soud v Praze ukončil dlouholetý spor mezi Prahou a společností Delta Center, která měla tržnici v nájmu.

Soud trval sedm let. Firma s izraelskými investory musí podle verdiktu Praze zaplatit 246 milionů korun. To je dluh za nájem ještě z období před rokem 2012, kdy město společnosti vypovědělo smlouvu a než celý spor začal. Také musí do 30 dnů od nabytí právní moci vyklidit areál. To vychází na konec roku.

Většinu prodejců žádné zásadní změny nečekají. Podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka z Prahy Sobě totiž už během soudního sporu nájemníci ukončili podnájemní smlouvu s Deltou Center a podepsali ji s městem.

S firmou Delta se snažil Český rozhlas spojit a získat její vyjádření, ale bezúspěšně.

Areál tržnice je ve velmi špatném stavu a bude procházet rekonstrukcí. Náklady jsou ale zatím nejistý. Cílem je nabídnout, co nejvíce rozlišné sortě návštěvníků kvalitní nabídku obchodů, restaurací, kulturního nebo volnočasového vyžití. Jako první by se oprav měla dočkat budova burzy. Jen na ni se ale výdaje budou zřejmě pohybovat v řádech několika stovek milionů korun. Opravit se totiž podle Vyhnánka musí nejen budovy, ale třeba i podzemní sítě. Rekonstrukce může trvat víc než deset let.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio