Aplikace odkrývá tajemství středověkých obrazů ve sbírce Národní galerie

30. červenec 2020

Dlouhodobá expozice v Klášteru sv. Anežky České prezentuje na více než dvou stech exponátech  proměny formy a funkce výtvarného díla během tří staletí.

Mezi poklady národního kulturního dědictví patří díla z období vlády Lucemburků – krále Jana, císaře Karla IV. a jeho synů – Mistr Michelské madony, Mistr Vyšebrodského oltáře, Mistr Theodorik, Mistr Třeboňského oltáře, díla takzvaného krásného slohu – a umělecké práce spjaté s opětovným rozmachem českých zemí v době vlády Vladislava a Ludvíka Jagellonského.

Nevšední interaktivní prohlídku deskových maleb z této expozice nabízí mobilní aplikace Skrytá tajemství středověkých obrazů.

„V té aplikaci najde uživatel dvě roviny. Jednak tam odkrýváme podkresby obrazů, které návštěvník expozice normálně neuvidí. Pak tam jsou detaily vybraných uměleckých děl s popisem jejich významu,“ říká kurátorka Sbírky starého umění Štěpánka Chlumská.

Tvůrci zařadili do aplikace 15 nejzajímavějších děl, která vznikla v období od 14. do 16. století.

autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.