Zvýší přísnější sankce pro strojvůdce bezpečnost provozu na železnici?

14. březen 2021

Strojvedoucím hrozí přísnější tresty za porušování předpisů, ministerstvo dopravy totiž sestavuje nový sankční systém. Na definitivní podobě rezort sice ještě pracuje, k některým bodům se už teď ozývá kritika. 

Čtěte také

Podle Federace strojvůdců se systém zaměřuje pouze na ně, přestože mimořádné události můžou na dráze způsobit i další pracovníci. Ministerstvo novými pravidly postihů reaguje na letní sérii mimořádných událostí, při kterých přišlo o život několik lidí.

Podle mluvčí Drážní inspekce Martina Drápala vyšetřovali o loňských prázdninách inspektoři několik případů, kdy strojvůdce nezastavil na návěstidlech zakazujících jízdu, pak srážky vlaků nebo jejich vykolejení. Letními nehodami na železnici se zabýval i mimořádný audit Drážního úřadu, podle jeho mluvčí Pavlíny Strakové ale kontroloři žádné zásadní chyby nenašli.

Hrozit má i zadržení licence

Dalším nehodám na železnici se snažilo kromě dopravců a Správy železnic předejít i ministerstvo dopravy. Založilo pracovní komisi, která měla přinést konkrétní návrhy na zvýšení bezpečnosti drážního provozu.

Ta se už v srpnu shodla na tom, že systém sledování práce strojvedoucích se musí změnit - za závažné prohřešky požadovala i zadržení licence. Komise navrhla i zlepšení výcviku samotných strojvedoucích. K poskytování informací o budoucím novém sankčním systému je ale zatím ministerstvo zdrženlivé, stále na něm totiž pracuje.

Návrh kritizuje Federace strojvůdců, která upozorňuje, že systém se zaměřil pouze na ně a podle prezidenta federace Jaroslava Vondrovice, neřeší jiné profese na dráze. Federace se podle něj nebrání přísnějším sankcím pro problémové pracovníky, ale vlna nehod ukázala na dlouhé přesčasy a únavu strojvůdců, což taky může za jejich chybování.

Celé Zaostřeno Vojtěcha Tomáška najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související