Zvedne rukavici, najde cestu nebo otevře skříň. Nevidomým může pomáhat i kůň

24. září 2015

Dovede nevidomého do cíle a umí podat i věci spadlé na zem. Řeč není o vodicím nebo asistenčním psovi, ale o koni. Katrin ze střediska Helppes je jediným vodicím koněm v Evropě a jediným asistenčním koněm na světě. Pro postižené má navíc Katrin i několik výhod. Ve srovnání se psem nabízí větší stabilitu při chůzi nebo větší paměť než pes. Pořizovací cena je přitom ve srovnání s asistenčním psem nižší až o pětinu.

Původně trenérka Zuzana Daušová zasvětila svůj život výcviku asistenčních psů. Za 23 let praxe jí rukama prošla víc než tisícovka čtyřnohých pomocníků. Před pěti lety se ale postavila nové výzvě. Rozhodla se vycvičit vodicího minikoně.

Nápad okoukala ve Spojených státech, kde speciální škola pro vodicí koně funguje už 16 let. Na rozdíl od vodicích koní z Ameriky, ale 70kilová Katrin umí i něco navíc. Zuzana Daušová ji naučila podávat také předměty ze země. Třeba vidličku nebo rukavice.

Z pražského minikoně se tak stal světový unikát.

Ve cvičném bytě Zuzana Daušová, ředitelka výcvikového střediska asistenčních psů Helppes, předvádí, co všechno Katrin umí.

„Člověk, který nevidí a něco mu upadne, musí na kolena a šátrat a šátrat. A tak mi to nedalo a naučila jsem jí podávat to, co upadne na zem,“ vysvětluje Zuzana Daušová.

Díky látkovým úchytům na klikách umí minikůň otevřít i dveře nebo skříň.

Katrin se tak svými schopnostmi vyrovná vodicím psům pro nevidomé. Má ale i další výhody. Pořizovací cena může být nižší až o 50 tisíc korun. Samotný výcvik trvá asi čtyři měsíce. Minikoně se také dožívají vyššího věku. Mohou žít třeba i 50 let.

Podle Zuzany Daušové to ale může být i nevýhoda: „Ten člověk, který by měl koníka zájem, musí vědět, že za těch 30 let bude žít v baráku.“

Minikůň Katrin dokáže zvednout předměty, které upadnou na zem

Než jde Zuzana Daušová s poníkem ven, oblékne mu žlutý postroj s nápisem vodicí kůň a připne vodítko.

Katrin u každého přechodu poslušně zastaví, pouliční lampy obchází a problém jí nedělají ani schody. Cvičitelka v tmavých brýlích s koněm v postroji budí pozornost lidí na ulici. Auta zastavují, lidé si je fotí a děti si Katrin chtějí pohladit.

autor: bkl
Spustit audio