Zvažujeme, že by invalidé a občané v hmotné nouzi dostali na jízdné v MHD slevu, říká náměstek pro dopravu

Zdražování jízdného v pražské hromadné dopravě a rekonstrukce Barrandovského mostu! Nejen tato témata probírala Štěpánka Duchková s náměstkem primátora pro oblast dopravy Adamem Scheinherrem za sdružení Praha sobě v pořadu K věci.

Zdražení jízdného městské hromadné dopravy je opět na stole. Vedení Prahy chce dostat lidi z aut do MHD, dražší jízdenky tomu ale nenahrávají. „Ta logika takto úplně nefunguje. Jde o to, že v Praze se od roku 2008 nezvyšovalo jízdné a vždy historicky, když k tomu docházelo, tak to nikdy nebylo s úbytkem cestujících. To hlavní, co pro mě je, je udržet komfort a počet spojů. To drží cestující v autobusech. Pokud chceme pražskou MHD rozvíjet dále a udržet zároveň to, na co můžeme být pyšní, že je to šestá nejlepší MHD na světě, tak k tomu potřebujeme nějaké adekvátní financování,“ říká Adam Scheinherr.

Zdražování by ale neplatilo pro všechny. „Chceme udělat takové změny v tarifu, abychom těm, co nejvíc trpí, tak jim naopak oproti dnešku nabídli třeba i výhodnější slevu. Například invalidé druhého stupně dnes platí stejnou cenu jako všichni ostatní, nebo třeba občané, kteří jsou v hmotné nouzi, platí také stejnou cenu. Takže zvažujeme možnost, aby se zavedly nějaké nové slevy.“

Rekonstrukce „Baraňdáku“ uzavře jen jeden pruh

Nyní probíhá první etapa rekonstrukce Barrandovského mostu. Dělníci teď pracují v dolní části, takže automobilová doprava funguje zatím bez omezení. „Rekonstruují se základy a pilíře až po ložiska mostovky. Další etapa začne až na jaře 2022. Dnes máme na mostě 4+4 jízdní pruhy a nám se povedlo to, že se snažíme zkoordinovat tuto velkou etapu s navazujícími stavbami, které s tím souvisí. Na samotném mostě bychom měli zachovat vždy 3+3 jízdní pruhy, takže pouze jeden jízdní pruh bude zrušen.“

autoři: Štěpánka Duchková , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.