Zřícenina hradu Dražice bývala luxusním sídlem posledního biskupa pražského

12. únor 2012

Tento Tip na výlet bude pro ty z vás, kteří se ani za mrazivého počasí nechtějí schovávat doma a raději se vypraví ven. Nedaleko Prahy, v dohledu rychlostní silnice na Mladou Boleslav upadá v zapomnění sídlo posledního biskupa pražského Jan IV. z Dražic.

Pokud odbočíte do Benátek nad Jizerou, je to už jen co by kamenem dohodil do obce Dražice. Přímo uprostřed vsi najdete na skále zbytky dříve velmi luxusního hradu.

Mladší syn zakladatele dražického hradu Jan, jenž zastával v letech 1301-1343 úřad pražského biskupa. Spolu se svým bratrem Řehníkem II. pokračovali na počátku 14. století ve stavbě rodového hradu a roku 1318 byli se všemi hradbami, domy, střechami a příkopy hotovi. Téhož roku byl Jan IV. z Dražic předvolán k vyšetřování k papežskému dvoru do Avignonu, aby se obhájil z nařčení svých přátel, že ve své funkci nepostupuje dostatečně rázně proti kacířům.

Ve Francii pobyl více jak 9 let, než se dočkal zproštění obvinění. Za tu dobu tam poznal francouzskou kulturu. Nové vlivy se uplatnily i v úpravách dražického hradu, z něhož učinil biskup mimořádně výstavné a reprezentativní sídlo.

Více se dozvíte od Adriany Krobové a profesora Tomáše Durdíka z Archeologického ústavu při poslechu Tipu na výlet:


Zvětšit mapu
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.