Zpěvák a fotograf Peter Nagy

2. duben 2015

Ve druhé vysílací hodině středečního Nočního proudu, v čase mezi třiadvacátou a půlnocí, uvítal moderátor Miloš Skalka dalšího ze svých studiových hostů. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal zpěvák, skladatel, textař, kytarista a fotograf PETER NAGY.

Peter Nagy je rodák z Prešova (narozen 9. dubna 1959) a v rodném městě absolvoval v roce 1982 filozofickou fakultu Univerzity J. P. Šafaříka. Roční vojenskou službu strávil ve Vojenském uměleckém souboru Jána Nálepky a od roku 1983 působí jako umělec na volné noze.

Vystupovat začal jako folkový písničkář s kytarou už během studií na střední škole a v tomto období spolupracoval s Magdou Medvěďovou. V roce 1976 pořídil první studiové nahrávky pro košický rozhlas, jako gymnazista rovněž působil jako basový kytarista ve školní kapele. V roce 1980 se stal zpěvákem skupiny Profily, se kterou nahrál své první rockové snímky.

V letech 1980-1982 byl členem skupiny Karla Witze, se kterou nahrával pro televizi a košický rozhlas. V roce 1983 se stala jedním z největších československých hitů autorská nahrávka jeho skladby Profesor Indigo. V roce 1982 také započala jeho spolupráce s Júliem Kinčekem, který se stal spoluautorem mnohých jeho písní. O rok později se vydal na sólovou dráhu s vlastní doprovodnou skupinou Indigo a ze 45. místa v anketě popularity Zlatý slavík poskočil až na místo čtvrté! V roce 1984 byl ve Slavíkovi druhý a v roce 1985 první! Mimochodem, vůbec prvním Slovákem, který v této anketě vyhrál a sesadil tak z trůnu historicky nejúspěšnějšího interpreta této ankety Karla Gotta, byl v roce 1982 Miroslav Žbirka.

Mezi největší hity Petera Nagyho patří písničky Aj tak sme frajeri, Chráň svoje bláznovstvá, Profesor Indigo, Kristýnka iba spí, Sme svoji, Poďme sa zachrániť, Láska je tu s nami, Marcel z malého města, Osud moj, So mnou nikdy nezostarneš, Kristýnka iba spí či S nohami na stole.

Spolu se skupinami Elán a Team a interprety Miroslavem Žbirkou a Marikou Gombitovou reprezentuje Peter Nagy absolutní vrchol (česko)slovenské populární hudby druhé poloviny sedmdesátých a první poloviny osmdesátých let. Kromě své pěvecké profese se v posledních letech Peter Nagy prosazuje také jako vyhledávaný umělecký fotograf především krásných žen a tvůrce reprezentativních nástěnných kalendářů.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.