Zpěvačka Marta Kubišová obdržela od francouzského velvyslance Řád čestné legie

30. říjen 2012

Francouzský velvyslanec vyznamenal Martu Kubišovou Řádem čestné legie. Ocenění získala za odhodlané zapojení do boje proti komunistickému režimu po boku československého disentu. Zařadila se tak mezi skutečně vybranou společnost. Toto nejvyšší francouzské státní vyznamenání v minulosti obdržel také Václav Havel nebo Tomáš Garrique Masaryk. U slavnostního předávání byla v sídle velvyslanectví redaktorka Anna Königsmarková.

Řád čestné legie za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy založil v roce 1802 Napoleon Bonaparte. Obdrželo ho už několik tisíc významných osobností z celého světa. Proč velvyslanec Pierre Lévy předal letos vyznamenání právě Martě Kubišové?

Paní Marta Kubišová je velká umělkyně a Francie si přála ocenit nejen její umělecké dílo, ale také její zásluhy, její boj za svobodu, za hodnoty, které jsou společné jak Čechám, tak Francii. Je úžasné, že Marta Kubišová v dubnu roku 1968 zpívala v Paříži v Olympii a dostala zde angažmá na tři týdny od majitele tohoto sálu a on jí dokonce nabídl, aby zůstala déle, ale ona se chtěla vrátit zpátky do Československa a víme samozřejmě, co se pak událo."

Pro Martu Kubišovou bylo ocenění krásným darem k 70. narozeninám, které oslaví 1. listopadu. Jak sama říká, těžko říct, zda by se v tomto věku znovu dokázala postavit proti totalitnímu režimu.

To nevím, jestli bych se s takovým zápalem - ono to nebylo se zápalem, bylo to z takového zdravého naštvání, protože jsem skutečně nikdy nečekala, že ten tzv. socialistický, úžasný režim může tak zašlápnout mladého člověka. Pravda je, že v těch 26 letech se dobře vzdoruje. Daleko lépe, než když to přepadlo lidi, kteří měli blíž do důchodu. Mně to bylo jedno. Řekla jsem si, budu žít nějak jinak."

Na nějaké velké oslavy prý nebude ani čas. Oblíbená zpěvačka má stále co dělat.

Oslava veliká asi nebude, protože zítra točím zvířátka, pozítří je zase křest mého šesti CD a Lucie Bílá tam má svoje Mody, takže opravdu se denně něco děje. A ve čtvrtek za mnou určitě nikdo nepůjde na hřbitov."

Jedna z mluvčích Charty 77 se jako držitelka Řádu čestné legie zařadila po bok Václava Havla, Pavla Tigrida, kardinála Miloslava Vlka nebo Tomáše Garriqua Masaryka.

autor: ank
Spustit audio