Zpěvačka Iva Frühlingová: Jsem introvert, přiznat panickou ataku na veřejnosti jsem dlouho zvažovala

13. listopad 2022

Rodačka z Litvínova odjela ve svých 14 letech do Paříže studovat a prosadit se ve světě modelingu. Po několika letech ale zakotvila ve světě hudby, kde sklízela úspěchy nejen ve Francii, ale i u nás. Jak se někdejší modelka, dnes zpěvačka, spisovatelka a také moderátorka vypořádala s psychickými potížemi, které jí život ve světě showbyznysu přinesl? I o tom promluvila Iva Frühlingová v pořadu Až na dřeň.

Její songy znějí z rádií dodnes. Hudba prý byla jejím snem a také záchranou, vytáhla ji totiž ze světa modelingu. „Mě to nebavilo a nestačilo mi to. Já musím něco sdílet a to nejde, když jste jen věšák na šaty,“ vzpomíná na své začátky. Mladá zpěvačka tehdy několikrát vyprodala pařížskou Olympii. 

Máma mi ale už tehdy říkala, že nejsem stvořená pro svět showbyznysu. Jsem totiž introvert.

Iva Frühlingová není jen autorkou mnoha songů, napsala i tři knihy. „Já sama sebe vnímám hlavně jako spisovatelku. Psala jsem už jako mladá, když jsem byla ve Francii a ještě neuměla tolik mluvit. Věřím, že čtenáři nebo posluchači poznají, jaké emoce jsem při psaní prožívala.“

Psychické problémy by neměly být tabu

Nové songy dnes tvoří s Dominikem Turzou, se kterým se poznali v sanatoriu, kde se Iva léčila ze svých psychických potíží. Potýkala se s panickou poruchou.

„Už v Paříži se začaly objevovat malé strachy – třeba z výtahů, nebo v letadle. Panická ataka mě s plně potkala, až když jsem byla zpátky v Čechách.“ Panická ataka ji postihla za volantem auta, kde cestovala se svým malým synem.

Myslela jsem si, že mám infarkt. Vůbec jsem si neuměla představit, že to všechno se dělo jen v mé hlavě.

O svých problémech natočila Iva Frühlingová pořad 13. komnata pro Českou televizi. „Dlouho jsem to zvažovala, ale přiznat problémy veřejně a přijmout se tak, to mi hodně pomohlo. Pochopila jsem, že takové potíže má sousta lidí a není na tom nic divného.“

Související