Zpěvačka Irena Budweiserová: Stále toužím některé věci zvládnout a zkusit

28. duben 2019

Vyrostla nedaleko Rokycan v milující rodině. Od malička milovala hudbu a excelovala na všech školních vystoupeních. Dnes exceluje na koncertech v malých i velkých sálech a plánuje desáté sólové album. Hostem pořadu Až na dřeň byla Irena Budweiserová.

Když jako malá holčička byla na jednom maškarním bále přestrojená za noty, ani netušila, jak osudovou masku právě oblékla. Paradoxě maminka, která jí tehdy onu masku sehnala, její pěvecké kariéře moc nepřála. Stejně jako celá rodina si přála, aby její dcera studovala něco „normálního“ a měla jistou práci. Irena Budweiserová proto odjela do Prahy studovat ekonomickou školu. Nebyly to jednoduché roky. „Byla jsem úplně vytržená z kořenů a hodně jsem s tím bojovala. Dnes už ale mamince rozumím. Ani já bych dnes nebyla odvázána, kdyby moje dítě chtělo studovat konzervatoř. I mě je vlastně líto, že jsem nestihla vystudovat žádnou školu a chystám se na univerzitu třetího věku, “ směje se zpěvačka, která celý život zasvětila spirituálnům, gospelu a blues. „Je to vlastně taková zvláštní náhoda. Já jsem totiž tuto hudbou dlouho vůbec neznala,“ vzpomínala u mikrofonu Irena Budweiserová pověstná obrovskou energií, kterou do zpěvu vkládá. Svého času navíc seděla na mnoha židlích najednou a tělo jednoduše řeklo dost. Na jednom vystoupení jí přepadla ataka panické poruchy a její život se otočil vzhůru nohama. „Já jsem se vlastně moc nezměnila. Stále toužím některé věci zvládnout a zkusit. Snažím se ale trochu zklidňovat.“

Celý rozhovor s Irenou Budweiserovou si můžete poslechnout v naše audioarchivu a nezapomeňte se podívat také na videozáznam z natáčení.