Zpestřit si jídelníček bylinami z přírody? Ano, ale pozor!

16. květen 2014

Zaměnit např. medvědí česnek s ocúnem by vás mohlo stát i život! "A právě to se stalo matce s dcerou v uplynulých dnech," vypráví ve Třináctce Plus aktuální příhodu toxikolog z Ústavu soudního lékařství VFN Praha docent Jaroslav Klán.

Popletly byliny, měly dva dny průjem a šly si pro živočišné uhlí do lékárny. Lékárník naštěstí jen neprodal, ale ptal se. Dokonce zašel i k lesu, kde dámy údajně česnek našly a kontaktoval docenta Jaroslava Klána. Ženy k lékaři už nechtěly, bylo jim lépe, až pod hrozbou smrti se je podařilo dostat do nemocnice. Zde ležely 10 dní na jednotce intenzivní péče. Přežily, už jsou z nejhoršího venku, ale poruchy s krvetvorbou mohou mít po této, běžně smrtelné otravě, až rok.

A podobně smrtelně nebezpečné rostliny? Třeba lýkovec (zabije vás požití 1Oti až 12ti plodů), náprstník (smrtelné jsou už i 2 listy rostliny) nebo tis (prudce jedovatý je hlavně odvar z jehlic, stačí 1 šálek, či pecky z plodů).

Toxické látky jsou v těle vždy dodatečně dohledatelné (informace pro případné násilníky), stejně jako zbytky drog (informace pro případné uživatele).

"Když si rekreační uživatel marihuany dá o půlnoci jednoho jointa střední kvality, tak by po 6-7 hodinách, pakliže usedne za volat, neměl mít už žádné zachytitelné množství drogy v těle, které by mohlo mít vliv na jeho bezpečnou jízdu," uvádí pro příklad docent Jaroslav Klán a dodává, že to rozhodně neplatí pro chronické uživatele marihuany a už vůbec ne pro uživatele pervitinu!

A domácí lékárna pro 1. pomoc s otravou?

Živočišné či rostlinné uhlí a pití silného černého čaje. Vyplatí se rychle vyhledat lékaře a klidně i kontaktovat našeho dnešního hosta, poslat fotky a do nemocnice brát i zbytky potravy.
Doc., RNDr. Jaroslav Klán: 602874319, 777261047, jaroslav.klan@seznam.cz

Všechny informace si poslechněte ve Třináctce Plus!

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.