Zmije jsou aktivnější, zdravotníci letos řeší případy uštknutí častěji. Každé zmijí kousnutí ale neznamená intoxikaci jedem

23. srpen 2022 12:05

Přibývá případů uštknutí zmijí. Upozorňují na to lékaři z Toxikologického informačního střediska, které spadá pod Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze. Zatímco v roce 2021 vydali 1 balení antiséra proti hadímu jedu, letos jich bylo 8.

V Česku had ročně uštkne ve volné přírodě podle lékařských statistik zhruba 25 až 30 lidí. Zdravotníci z Toxikologického informačního střediska ale v srpnu konzultují tyto případy téměř každý druhý den a dvakrát už museli podat antisérum, jak uvádějí na facebookových stránkách Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Čtěte také

Podle nich v srpnu uštknutí hadem rapidně přibylo. A mnohdy nemusí jít ani o dospělého hada, jak potvrzuje Martin Vočadlo z Prahy, kterého kousla malá zmije o víkendu v Hradci Králové:

„Byla to taková nešťastná náhoda, jel jsem po cyklostezce, vypadnul mi mobil z kapsy a šel jsem ho hledat do trávy. Po chvilce jsem ho našel, sáhnul jsem pro něj a cítil štípnutí. Vedle toho mobilu byl kámen, na kterém zmije nebyla vidět.“

Přes noc mu ruka natekla, druhý den ho v nemocnici ošetřili. „Dali mi tetanovku, změřili mi tlak a EKG, což bylo dobré, ránu mi vydesinfikovali, na prst mi dali hojivou mast a ruku mi zavázali.“

Co dělat při uštknutí

Každé zmijí kousnutí neznamená intoxikaci jedem. Otráví se zhruba čtvrtina uštknutých, polovina má jen lokální postižení bez větších příznaků. Ve čtvrtině případů had jed vůbec nevypustí.

Rizikovými místy jsou především vysoká tráva, lesní mýtiny nebo skály. Lidé by se měli při cestách v přírodě pozorně dívat kam šlapou. Zmije je plaché zvíře, předejít kontaktu s ní se dá i pomocí všeobecně rozšířené poučky, a to dupáním do země. Had z otřesů zjistí, že se blíží nebezpečí a schová se.

Opravdu hadi vylézají přesně na svatého Jiří?

„Pokud jdou lidé do rizikových míst, měli by si obléct kalhoty a pevnou kotníkovou obuv. Pokud had člověka uštkne, měl by se přestat pohybovat a nechat nohu v klidu. Ideální je místo vydesinfikovat a zaledovat,“ doporučuje mluvčí středočeské záchranné služby Monika Nováková.

Důležité je hlavně zachovat klid a zavolat záchrannou službu. Nebezpečí smrti hrozí po kousnutí především seniorům, malým dětem a alergikům.

autoři: Vladimír Mikulenka ,
Spustit audio

Související