Žlutý pes Ondřej Hejma

2. duben 2015

Dalším v sérii hostů, který přijal pozvání do středečního Nočního proudu Miloše Skalky byl zpěvák, textař, skladatel, novinář a frontman skupiny Žlutý Pes ONDŘEJ HEJMA.

Pražský rodák Ondřej Hejma (narozen 3. února 1951) dlouhá léta působil jako dopisovatel americké tiskové agentury (AP) v Československu, respektive později v České republice. Příležitostně se věnoval a věnuje překladatelské práci či moderování televizních pořadů, ale je neodmyslitelně spjatý především se svou skupinou Žlutý Pes.

Po maturitě na gymnáziu vystudoval Ondřej Hejma filologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (obor angličtina a čínština). Po ukončení studií pracoval jako copywriter v reklamní agentuře, až se konečně v roce 1987 stal zpravodajem americké tiskové agentury agentury AP.

Ondřej Hejma je ženatý, jeho manželka Vladimíra je lékařka (Ondřej jí však ve své knížce Fejsbuk dal jméno Bludimíra, protože prý neustále bloudí). Manželé Hejmovi mají dvě děti – syna Jana a jeho mladší sestru Terezu. Rodina žije v Řevnicích u Prahy.

V 60. letech vystupoval Ondřej Hejma s bluesovou skupinou Žízeň a prošel skupinami YoYo Band či Combo FH Dana Fikejze. V roce 1978 se nakonec postavil do čela vlastní kapelu Žlutý Pes, kterou hnal kupředu v tandemu s bohužel už zesnulým kytaristou Frantou Kotvou, ale souběžně se Žlutým Psem působil rovněž v alternativní skupině L. L. Jetel.

Pro Žlutého Psa napsal většinu svých textů (mj. hity Žlutý pes, Je jenom jedna, Miláčku, vrať se, Zůstaň klidná, Sametová, Indiánská dýmka míru, Náruživá, Modrá je dobrá, Nezávislá či Viva Las Vegas ), texty však píše také pro další české zpěváky (mj. Jako James Bond pro Karla Gotta). Jako herec a zpěvák vystupoval Ondřej Hejma v muzikálových produkcích Pomáda a Hamlet.

Působil v TV3 (politická debata Bez kravaty), v rádiu Frekvence 1 (pořad Press klub), v časopisu Reflex (rubrika Psí život). V TV Nova uváděl soutěžní pořad Chcete být milionářem? a jako porotce účinkoval v první a třetí řadě talentové soutěže Česko hledá SuperStar. V roce 2009 byl také porotcem v první sérii soutěže Česko-Slovenská SuperStar.

V roce 1978 vydal Ondřej Hejma (spolu se svým celoživotním kamarádem Štěpánem Rybárem - do triumvirátu patří ještě Dušan Tříska, jeden duchovních otců kupónové privatizace) mimořádně úspěšnou knížku Autostopem do Nepálu, v minulých dnech mu vyšla pozoruhodně otevřená autobiografická kniha Fejsbuk, v jejímž úvodu mimo jiné říká:

Tohle nejsou žádný WikiLeaks! To, co držíte v ruce, je poctivej transcendentální fejsbuk, zpověď naší vinylový generace, a vůbec mi nevadí, že to zní tak zásadně a noblesně. Je v tom všechno: sex, drogy, rokenrol, politika, napětí, intriky i tajný služby. Taky by se dalo říct, že je v tom trošku ten model „než to zapomenu“, jak říká Zagorka. A kdo by v tom viděl maličko mesiášskej komplex, taky by nebyl úplně vedle…“

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.