Žloutenka se nejlépe šíří v kolektivu

13. září 2016
Dobré odpoledne

Žloutenka se z Jihomoravského kraje dostala i na Vysočinu. Se začátkem školního roku navíc hrozí, že se bude šířit i ve školách. Alena Dvořáková, ředitelka Protiepidemického odboru z Krajské hygienické stanice a z Centra očkování a cestovní medicíny, přišla do poradny Regionu vysvětlit co dělat proto, abyste se vy nebo vaše děti touto nepříjemnou nemocí nenakazili.

Jedná se o typ A, tedy o nemoc špinavých rukou. „Typické pro ni je, že se přenáší tzv. fekálně-orální cestou. To znamená špinavýma rukama a potom prostřednictvím kontaminovaných potravin a vody. Inkubační doba je 14 až 50 dnů, v průměru 4 týdny,“ vysvětluje Dvořáková. Zároveň ale dodává, že nakažený člověk je pro své okolí infekční už před tím, než se u něj objeví nějaké příznaky.

U dětí bývá průběh mírný

„U dětí je průběh velmi lehký a často až bezpříznakový a taktéž u 10 procent dospělých. Ale vesměs u dospělých bývá o něco těžší průběh. Jsou to trávící obtíže, horečka, nechutenství až odpor k jídlu, nadýmání, pocit špatného trávení, určitá slabost a chřipkové příznaky. A velmi často zežloutnutí,“ vyjmenovává hlavní příznaky žloutenky typu A Alena Dvořáková. Jedná se přitom o nejmírnější žloutenku, která ve většině případů nezanechává trvalé následky.

Epidemie zatím zažehnaná není

V Jihomoravském kraji se stále objevují nové případy žloutenky a šíří se i do přilehlých krajů. „Zvláště v tomto období, kdy se děti vrátily do škol, tak se nedá vyloučit, že k šíření dojde. V kolektivu se bohužel tato nemoc šíří nejlépe,“ upozorňuje doktorka Dvořáková.

Nepodceňujte prevenci

Zamezit šíření žloutenky typu A mohou preventivní opatření. Zásadním opatřením je důsledné mytí rukou teplou vodou a mýdlem a to po každém použití záchodu, před každou konzumací jídla, po návratu z venku, zejména pak po použití městské dopravy nebo nákupních center. „Dále je zcela nevhodné pití z jedné láhve, používání stejných příborů, otírání hrdla lahve rukou, společné ukusování svačin, sdílení cigaret a podobně,“ říká host.

Jistotu nabízí očkování

Očkování je účinné už po první dávce a zhruba za dva týdny. Druhou dávku je dobré aplikovat zhruba za půl roku až rok po první. Udává se, že po té je v těle dostatek protilátek na dobu 25 až 30 let a teoreticky až do konce života. „Očkování provádí praktičtí lékaři pro dospělé i pro děti a pak v Očkovacím centru,“ dodává Alena Dvořáková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.