Zlepšit zrak až na 120% - i to dokáží laserové operace

11. červen 2014

"Musí to být ale zákrok přesně ušitý na míru každému pacientovi zvlášť, po důkladném vyšetření, takové zázraky pak dokáže reoperace vad oka už po prvním dni po operaci," vysvětluje v pořadu Třináctka Plus primář Očního oddělení Nemocnice Na Homolce a ředitel Refrakčního centra Praha Petr Novák.

"Používáme tak dokonalý laserový přístroj, který je díky svým vyšetřovacím a operačním technologiím vhodný i pro piloty NASA, kosmonauty či odborníky ve výzkumu," dodává.

Laserové operace, které jsou prováděny ambulatně při plném vědomí pacienta a jsou bezbolestné, dokáží zdokonalit zrak jak krátkozrakým, tak i dalekozrakým. Provádět se dají prakticky v každém věku.

Platí zásada, že čím větší problémy se zrakem máme, tím větší spokojenost pak prožíváme.

Nejpozději po 50. roce života se nikomu z nás nevyhne tzv. ztráta akomodace čočky, tedy vetchozrakost, při které přestáváme vidět na čtení. I tento nedostatek se dá odstranit ambulantní operací, výměnou čočky. Ta původní se rozdrtí ultrazvukem a odsaje - opět bezbolestně při plném vědomí pacienta - a naimplantuje se kvalitní multifokální či akomodativní umělá čočka, která kvalitu našeho zraku udrží už navždy.

Zajímají vás také výhody a nevýhody kontaktních čoček a také pravidla správné ochrany očí před sluncem? Poslechněte si celý pořad Třináctka Plus z 6. června 2014.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.