Zkoušel to na vás?

26. srpen 2004

Policie hledá podvodníka, který se vydává za pracovníka naší nejznámější telekomunikační společnosti a starším občanům nabízí slevu za volání. Ve skutečnosti je to zloděj. Dále si přečtěte, jak "pracuje" a podívejte se, jak vypadá.

Muži může být kolem čtyřiceti let. Působí velmi ochotně a věrohodně. Oslovuje především starší a invalidní občany, a to přímo na ulici. Slušně se jim představí a nabídne jim slevu za volání. Dotyčného poté během hovoru přesvědčí do té míry, že se již po chvíli ocitne jako host v jeho bytě. Následný rozhovor se poté ubírá stejným směrem s jasným cílem. Získat od vytypované oběti peníze. Ta nemá důvod pochybovat. V rukou příjemného pána uvidí formuláře s hlavičkou telekomunikační společnosti, a tak nabídce na slevu na volání uvěří a zálohu za aktivaci levnějšího volání zaplatí. Následně ale může dojít také k tomu, že ji podvodník hbitě obere o její pracně uspořené peníze. Navrhne totiž, že úspory mohou být falešné, a tak si je vezme s tím, že mu je známá v bance zkontroluje a on je poté opět vrátí. To se ale nestane, a tak dotyčnému nezbude nic jiného, než vše oznámit policii. Jeden z posledních případů, kterého se dopustil policii dosud neznámý muž, se odehrál v květnu letošního roku v Praze 4. Třiaosmdesátiletého důchodce si kolem jedenácté hodiny dopolední vytipoval neznámý podvodník právě v okamžiku, kdy se starý pán vracel z nákupu. Oslovil jej přímo na ulici s tím, že je pracovníkem telekomunikační společnosti a v této ulici hledá poruchu. Dotyčného pána se zeptal na jméno a někam zatelefonoval s tím, zda je porucha skutečně u něj doma. Po údajném potvrzení této skutečnosti se oba muži vydali do rodinného domu, kde důchodce bydlí. Tam si nechal podvodník předložit účty za telefon a po údajném zjištění, že objevil přeplatek, začal vyplňovat formulář. Důchodci ale sdělil, že potřebuje 500 korun na kolek, jehož hodnotu mu jejich společnost vrátí při vyúčtování. Když však starý pán vytáhl peněženku a chtěl platit, poslal jej údajný pracovník do sklepa k přívodu spojovacího kabelu do rozvodové skříňky, aby poslouchal, zdali se z ní ozývá nějaký zvuk. Následně se důchodce vrátil. To už byl ale dotyčný na odchodu a velmi spěchal. Jen malou chvíli nato pán zjistil, že mu chybí peněženka i s částkou 12 tisíc korun. Případem se následně začali zabývat kriminalisté z policejního obvodu Praha IV., kteří během vyšetřování zjistili, že k takovýmto či podobným událostem dochází nejen na území Prahy 4, ale i v celé Praze. V souvislosti s tím pátrají po muži ve věku kolem 40 let, vyšší robustní postavy, který má krátké světlé vlasy a bývá velmi dobře oblečen. Někdy bývá zcela oholen, jindy jeho tvář zdobí menší knírek pod nosem. Policisté tak vyzývají všechny případné svědky těchto událostí, či osoby, které se staly oběťmi tohoto podvodníka, aby kontaktovali policisty na telefonních číslech: 974 854 475 nebo 974 854 479, případně na linku 158.

Popis osoby: Muži může být kolem 40 let, má vyšší robustní postavu a krátké světlé vlasy. Občas nosí pod nosem menší knírek. Bývá velmi dobře oblečen a působí velmi solidně a věrohodně. (Na obrázku bez knírku.)

Logo

. V souvislosti s těmito či podobnými případy policie varuje případné další oběti tohoto či jiných podvodníků, aby byli velmi obezřetní. Pokud je na ulici osloví někdo neznámý a v rámci nějaké akce jim nabídne slevu na volání, měl by se v první řadě prokázat průkazem zaměstnance té které společnosti. Tak například pracovníci Českého Telecomu se prokazují žlutou kartičkou ve velikosti kreditní karty, na které je uvedeno jméno, příjmení a osobní číslo příslušného pracovníka. V pravém dolním rohu je pak umístěn stříbrný hologram s označením Českého Telecomu. Pokud by měl oslovený zájem o takto nabídnuté služby, je dobré, domluvit si schůzku na určitém místě v určitou hodinu. V žádném případě policie nedoporučuje, aby takovouto osobu pozval k sobě do bytu a byl tam s ní sám. Pokud by ale nebylo zbytí, bylo by dobré, aby požádal například někoho z příbuzných, či známých, aby se schůzky zúčastnili spolu s ním.

Spustit audio