Zkontrolujte si platnost řidičského průkazu. V Praze propadl od začátku roku už 9 tisícům lidí

21. červenec 2022 08:39

Více než 250 tisícům šoférů do konce roku vyprší platnost řidičských průkazů. Raději si proto zkontrolujte, zda je ten váš ještě platný. Konkrétně v Praze si bude muset do konce roku požádat o nový zhruba 17 tisíc řidičů.

Pokud vám končí platnost, stačí navštívit úřad v obci s rozšířenou působností, nemusíte se tedy orientovat podle svého trvalého bydliště. V Praze řidičské průkazy vydává registr řidičů magistrátu v ulici Na Pankráci, v budově Business Centre Vyšehrad.

„Je důležité mít na paměti, že zákonná lhůta na vydání řidičského průkazu je 20 kalendářních dní, ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů. Při expresním vydání je nutné počítat s poplatkem 700 korun,“ upozorňuje mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Elektronické žádosti

O řidičský průkaz lze zažádat i elektronicky. Je nutné se přihlásit do Portálu občana, kde řidič o výměnu zažádá. Musí mít tedy například bankovní identitu nebo třeba využívat službu MojeID. Další podmínkou je datová schránka. Podle Provazníka stále o této možnosti řada řidičů neví. V Praze zatím vyřizují průměrně 30 elektronických žádostí denně.

Čtěte také

Devíti tisícům řidičů v Praze propadl jejich průkaz už v první polovině roku a zatím si o nový nezažádali.

„Často je důvodem, že v minulých letech spoléhali na prodlužování platnosti průkazu z důvodu pandemie koronaviru. V posledních týdnech a měsících se tak stává, že přijdou lidé pro výměnu průkazu na poslední chvíli před svou dovolenou. Rozhodně chceme apelovat na řidiče, aby se snažili kontrolovat platnost svých průkazů a předešli tak případným problémům,“ uvádí Provazník.

Ve středních Čechách jsou čísla ještě vyšší, do konce roku vyprší platnost průkazů zhruba 23 tisícům řidičů, propadlý ho má za první polovinu roku přibližně 11 tisíc. Těm hrozí pokuta až 2 500 korun.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Související