Žižkovem prošel masopustní průvod

4. březen 2003

Jubilejní desátý ročník žižkovských masopustních oslav dnes vyvrcholil maškarním průvodem. Vyšel z náměstí Jiřího z Poděbrad a pokračoval se zastávkami na občerstvení přes Mahlerovy sady na Žižkovo a Havlíčkovo náměstí, kde vládu nad Žižkovem převezme až do půlnoci Bakchus. Oslavy ukončí večer na Kostnickém náměstí veselice a ohňostroj.

V čele průvodu kráčel hulán a za ním dechovka Žižkovanka. Za hudebníky jely dva kočáry, v jednom z nich v kožichu seděl snad stopadesátikilový řecký bůh obžerství Bakchus. Kočáry doprovázeli na koních Jan Žižka a brazilský král Carlos. Průvod masek tvořili většinou studenti uměleckoprůmyslové střední školy. Na zastávkách vystupovali umělci na chůdách z cirkusu Continuo a středověcí hudebníci skupiny Krless.

Podle vedoucího kulturního odboru městské části Praha 3 Jaroslava Brabce je Žižkov mezi pražskými čtvrtěmi průkopníkem v zavádění novodobých tradic a již deset let se snaží, aby se masopust, který vládl především na venkově, zabydlel i v hlavním městě. Průvod provázely davy zvědavců. Za neobvyklou podívanou přišli především starší lidé. Mnohým z nich dnešní mumraj připomínal masopustní vesnické oslavy z doby jejich mládí nebo vystoupení potulných komediantů, kteří patřili k žižkovskému koloritu.

Masopustní veselí, které se letos nese v brazilském duchu, začalo v sobotu na žižkovské radnici zabijačkou a svatbou, po nichž následoval maškarní bál v Paláci Akropolis. V neděli pokračovalo v hospodě U vystřelenýho voka ochutnávkou zabijačkových specialit.

Spustit audio