Žít životy na Facebooku je pakárna, říká herec Michal Novotný

22. březen 2016

Michal Novotný hraje v divadle i v televizi a jde z role do role. Už od dob svých studií na DAMU hraje v Divadle na Vinohradech. Tamější jeviště bylo první, na kterém kdy stál, a hraje tam stále.

Kromě toho působil nějaký čas také v dabingu. „Bavilo mě to, myslím, že jsem v tom byl i šikovnej. Ale už jsem přestal. Odmítám pracovat za podmínek, který v českým dabingu jsou. Nebudu dělat za tři sta korun čistýho hlavní roli ve filmu, který pak jde na čtyřech televizích a ještě vyjde na DVD. Ale jak je vidět, za každýho je náhrada a divákům to nevadí. Já když někdy slyším soudobej dabing, tak mi to rve uši. Kdekterá opice, která umí číst, dělá dabing. Ale je to můj osobní problém,“ rozpovídal se Michal Novotný.

Po dabingu je pořád poptávka. I Michal ale připouští, že se radši dívá na filmy v původním znění s titulky. Určitě by se podle něj zlepšila i jazyková gramotnost Čechů, pokud by se filmy nedabovaly. A co Michala baví z herectví nejvíc? „Jsem citlivý na prostředí a na kolegy, takže ve svý podstatě je mi jedno, jestli jsem na jevišti nebo před kamerou. Dost zásadně mi ale záleží na tom, kdo tam se mnou je a jak vážně berou kolegové svoji práci.“

V minulosti se Michal potýkal s bulvárem a jeho vztah k němu je naprosto jednoznačný: „Bulvárem opovrhuju a je mi ukradený. Dokud někdo nedostane zásadní pokutu, tak se nic nezmění, je to k smíchu. Člověk samozřejmě ztrácí soukromí. Já mám třeba dva facebookový profily, který jsem si ale nezaložil. Někdo si pod mým jménem založí můj profil a já ho nemám jak zrušit? A musím si dávat žádost o zrušení někde v Irsku? Je to tak úchylný a zvrhlý, člověk se nemá jak bránit. Žít životy na Facebooku je pakárna, příroda je přece krásná, Praha je tak krásná! Dneska třeba vidím, že jde někdo na koncert a celej koncert kouká na Facebook. Tak proč tam leze? Já to nedokážu pobrat. Možná jsem zaostal za dobou,“ říká Michal Novotný.

Spustit audio