Zima na ulici: Loni mi umrzli čtyři kamarádi, vzpomíná bezdomovkyně

13. prosinec 2012

Zima a mráz tento týden dostihly i Prahu. Rázem záchranářům přibylo výjezdů k úrazům na ledě, dopravním nehodám, ale i k případům podchlazení. V minulých dnech tak v republice zemřelo osm lidí, z toho byla jedna oběť mrazů právě v hlavním městě. Přestože by podle meteorologů mohla být letošní zima mírnější, stále to bude zima a jako každý rok se nejvíce dotkne lidí, kteří se před ní nemají kde schovat. Týká se to nejvíc bezdomovců.

„Máme tam nějaké oblečení, tak si počkejte na chleba a potom támhle je nějaké oblečení. Podívejte, už není skoro žádná fronta. Ale dva mi odložte chleby…"

Na sto padesát lidí bez přístřeší se tísní kolem kostela sv. Kříže nedaleko Václavského náměstí. Ve frontě více méně spořádaně čekají, než jim desítka dobrovolníků z křesťanské komunity Sant´Egidio rozdá bagety k večeři, ale také teplou deku nebo palčáky. Je zima a budou se moc hodit. Jak moc, to si ještě pražští bezdomovci pamatují z loňska.

„Spala jsem celou dobu venku i ve sněhu. Byla tam hrozná zima a ještě nám každý večer kradli věci."

„A nešla jste do toho stanu?"

„Ne, já jsem se tam ani nedostala. Tolik bylo lidí, kteří se tam nedostali. A víte, kolik umrzlo lidí na ulici? Přišla jsem o čtyři známé, co zmrzli na lavičce," vzpomíná paní Helena z Černého mostu, která na ulici přežívá už osmý rok. Také letos, jen co mrazy začaly, ohlásili pražští záchranáři první oběť na životě. Asi čtyřicetiletý muž umrzl tento týden na chodníku v jedné z ulic v Praze 4.

Počty podchlazených korigují počet mrazivých dnů dané sezony. Je rok, kdy je zima enormně krutá, těch lidí je více a pak zase opačně. Pro takové srovnání za loňskou celou zimu, to znamená od října do února, kdy to evidujeme, došlo asi ke 140 podchlazením, kteří byli následně předáni do zdravotnických zařízení, a evidujeme 18 případů úmrtí, kdy lékař vyslovil domněnku podchlazení organismu," říká mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Podle meteorologů by letošní zima mohla být teplotně spíše nadprůměrná. V to doufají záchranáři, ale především samotní bezdomovci, kteří na loňskou sezonu nevzpomínají příliš dobře.
Bylo to kruté, bylo to těžké, ale přežil jsem to."

„Ještě mi řekněte, jak to chodí na Armádě spásy, na Hermesu, v těch stanech. Je to dobré, není to dobré?"

Já tam nechodím. Víte, já jsem takový samotář," svěřuje se pan Zdeněk z Dejvic, který loňské mrazy přežil ve výklenku ve skále za Prahou.

Mnoho lidí bez přístřeší ale nabídku hlavního města na nocleh ve vyhřívaných stanech na Rohanském ostrově a U Bulhara přijalo. Nonstop byla otevřena i denní centra pro bezdomovce nebo loď Hermes. S podobnými opatřeními počítá Praha v případě vytrvalých mrazů i letos.

autor: eku
Spustit audio