Zemřela herečka Nina Divíšková. Lidé ji znali z Činoherního klubu nebo ze seriálu Vyprávěj

22. červen 2021

Zemřela herečka Nina Divíšková, bylo jí 84 let. Brněnská rodačka spojila svou hereckou dráhu především s Činoherním klubem, kde byla v angažmá 35 let. Výrazné role ztvárnila třeba v komediích Mandragora nebo Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho. Známá je také jako energická babička z televizního seriálu Vyprávěj.

Nina Divíšková vystudovala pražskou DAMU, kde se seznámila se svým budoucím manželem - hercem a režisérem Janem Kačerem. Začínali v ostravském divadle Petra Bezruče a v polovině 60. let přešli spolu s kolegy Hrzánem, Čepkem, Husákem a dalšími do pražského Činoherního klubu. Právě tam prožila nejšťastnější herecká léta.

Pro svůj přísný výraz, pronikavý pohled a hluboký hlas dostávala ve filmu především záporné role. V Morgianě hrála travičku, v Prodavači humoru nebo Chobotnicích z II. patra nepříjemné semetriky a v Kytici macechu.

Divíšková byla mnoho let herečkou malých rolí, ale i když ve filmu řekla třeba jen jednu, diváci si ji pamatovali. Teprve po roce 2000 přišel její hvězdný čas a šla doslova z role do role.

Po odchodu z Činoherního klubu hostovala Nina Divíšková na mnoha malých pražských scénách - Švandovo divadlo, Divadlo v Řeznické nebo Dejvické divadlo. Tam zazářila jako matka ve hře Příběhy obyčejného šílenství.

Na hereckou tradici Niny Divíškové a jejího manžela Jana Kačera navázala dcera Adéla, jejíž manžel je také herec.

zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio