Zemřela Hana Hegerová, šansoniérce bylo 89 let

23. březen 2021

Hana Hegerová zemřela ve věku 89 let. Zprávu serveru Blesk.cz potvrdil Radiožurnálu její přítel, vydavatel Tomáš Padevět. Uvedl, že zemřela obklopena rodinou v pražské Nemocnici Na Homolce. Tam byla nedávno hospitalizována po zlomenině krčku.

Hana Hegerová se narodila v roce 1931 na Slovensku, jako Carmen Farkašová. Navštěvovala baletní školu, herectví, působila v několika divadlech a zahrála si i ve filmech Frona nebo Naděje. Její profesionální kariéra začala náhodou.

„Začala jsem zpívat kvůli uhlí. Nechtěla jsem být zpěvačkou, jenom jsem potřebovala uhlí, vysavač a lednici. Tak to je moje cesta ke zpívání, pak to rozhodl Janek Roháč,“ vzpomínala.

V Praze se Hegerová stala jednou z hvězd divadla Semafor, kde začala zpívat šansony. Sáhla i po repertoáru Edith Piaf. Od poloviny 60. let se pak Hegerová vydala na sólovou dráhu. Psali pro ni nejlepší textaři té doby Pavel Kopta, Pavel Vrba, Zdeněk Rytíř a později i Michal Horáček.

Písní Levandulová si Hegerová splnila sen o hitu, který zlidověl. Po albu Potměšilý host z roku 1987 se věnovala výhradně živým koncertům. „Mám svůj repertoár, mám své koncerty, které nade všechno miluji. To živé publikum, které tam sedí. Posledně jsem si uvědomila, že za celý večer, který trvá nonstop až dvě hodiny, mám jednu jedinou smutnou písničku.“

Posledním albem Hany Hegerové bylo Mlýnské kolo v srdci mém z roku 2010. Po nějakém čase pak svou uměleckou kariéru ukončila.

autor: Jiří Štefl | zdroj: iRozhlas
Spustit audio