Zemřel legendární francouzský herec Jean-Paul Belmondo. Pohřeb bude s národními poctami

6. září 2021

Ve věku 88 let odešel nejvýznamnější herec stříbrného plátna Jean-Paul Belmondo. Ztvárnil desítky rolí, filmy Zvíře, Muž z Ria, Muž z Acapulca nebo Profesionál patřily k těm nejzásadnějším.

Belmonda, kterému do češtiny propůjčil hlas Jan Tříska a především Jiří Krampol, proslavily filmy Bláznivý Petříček, Muž z Ria, Veselé Velikonoce. Známý byl i ze snímků Zvíře nebo Profesionál. Často a rád hrál svůdníky a zakládal si na osobně provedených kaskadérských kouscíh.

Belmondo v roce 2017 získal od francouzské filmové akademie speciální cenu César. Dojatého herce tehdy přivítal na jevišti dvouminutový potlesk vestoje. Belmondo následně prohlásil, že všechny jeho snímky mohly vzniknout díky jeho matce, která ho odmalička podněcovala k tomu, aby byl stejně odvážný jako jeho otec. Legenda francouzské kinematografie svým rodičům poděkovala ještě jednou v závěru svého skromného proslovu.

Jean-Paul Belmondo ve filmu U konce s dechem z roku 1960

Server France Info si citoval i prezidenta Emanuela Macrona, který Belmonda označil za národní klenot. A francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotové uvedla, že herecký velikán podle ní bude mít pohřeb s národními poctami. 

autor: zuj | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio