Zelená vlna při příležitosti 46. narozenin spustila novou aplikaci. Zrychlí a zpřesní dopravní informace

29. září 2020

Zelená vlna slaví 46 let od svého prvního vysílání. Poprvé jste ji mohli slyšet 29. září 1974. Při té příležitosti spouští svoji první mobilní aplikaci. Ta pomocí lokalizace volajícího má zrychlit a zpřesnit dopravní informace.

Redaktoři Zelené vlny při přípravě každé relace využívají mnoho různých informačních zdrojů. Jedním z nich je i nonstop dispečink na bezplatné lince 800 553 553, kde redakce dopravního zpravodajství často získává nejrychlejší dopravní informace. Na linku volají Zpravodajové Zelené vlny, kterými jsou sami motoristé přímo na silnicích.

Nová aplikace Zelené vlny by měla urychlit komunikaci volajícího s dispečerem a zpřesnit lokalizaci dané dopravní komplikace. Základní funkcí aplikace je rychlé vytočení bezplatné linky 800 553 553 kliknutím na jednu ikonu.

Současně s hovorem aplikace odesílá do dispečinku Zelené vlny údaj o poloze volajícího, čímž výrazně zestruční a zjednoduší dialog o tom, kde se daný dopravní problém odehrává. Lokalizace události, která dosud trvala cenné sekundy, zabere jenom okamžik. Dispečer se tak může zaměřit na další důležité otázky k situaci na místě.

Kvůli této základní funkci je při prvním spuštění aplikace nutné potvrdit své telefonní číslo vložením ověřovacího kódu, který uživateli přijde v SMS zprávě. Dále už může zůstat podstatě v anonymitě. K dispozici je i registrační formulář, díky kterému se uživatel stane registrovaným Zpravodajem Zelené vlny. Tím navýší věrohodnost svých volání, současně se zapojí do Klubu Zpravodajů Zelené vlny. 

I další funkce

Aplikace Zelené vlny nabízí i možnost kdykoliv si přehrát poslední odvysílané hlášení Zelené vlny Radiožurnálu. Kliknutím na jedinou ikonu si tak záznam můžete přehrát znovu a libovolně se v něm posouvat.

Další z dostupných funkcí jsou volitelná oznámení. Díky nim uživatel dostane upozornění na mimořádně závažné dopravní komplikace, klubové informace Zelené vlny a info Radiožurnálu a Českého rozhlasu.

K dispozici je dále pro základní orientaci mapa s dopravními informacemi. Tato funkce není hlavním záměrem aplikace a dopravní informace nabízí primárně ve zvukové podobě.

autoři: Luděk Hubáček , zuj , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.