To, že se dítě stane obětí kyberšikany, mu nemůžeme mít za zlé. Mělo by být ale poučené od rodičů, podotýká koordinátor prevence

Štěpánka Duchková si tentokrát do pořadu K věci pozvala pražského koordinátora prevence Ondřeje Pence z Policejního prezidia České republiky. Řeč byla o tom, jak připravit děti na setkání s kyberšikanou nebo jak se nestát obětí bankovního internetového podvodu.

S přechodem školáků k online výuce začalo být téma kyberšikany stále více aktuální. Přítomnost dětí u počítačů se výrazně zvýšila, a s tím i možnost stát se obětí, nebo pachatelem kyberšikany. „Rodiče místo toho, aby se dětem snažili ubrat jejich volný čas u počítače a započítávali do toho i tu výuku, tak to mnohdy nedělali. Byli rádi, že děti sedí doma a že jsou v pořádku, v bezpečí,“ říká koordinátor prevence Ondřej Penc a dodává, že se jedná o bezpečí jen relativní.

„To, že se dítě stane obětí šikany nebo kyberšikany, mu nemůžeme mít za zlé, to se prostě stane. Prostě si v té třídě, skupině vytáhlo nejkratší slámku. Ale mělo by být už předtím od rodičů poučené, že když se mu bude něco dít, tak nemusí nic strpět, a že je vždycky potřeba, aby si přišlo požádat o pomoc,“ zdůrazňuje Ondřej Penc a dále radí, že je potřeba nastavit dětem pravidla už na začátku, kdy dostanou mobil, počítač nebo tablet. „Aby rodič dítěti naprosto jasně řekl, jak si představuje, že to bude používat, jak třeba bude zacházet s žádostmi o přátelství, při komunikaci s cizími lidmi...“

Když následně rodiče zjistí, že se jejich dítě stalo obětí kyberšikany, měli by podle Ondřeje Pence nejprve zhodnotit, jak je situace závažná. „A potom je základem uchovat případně nějaké důkazy – printscreeny obrazovek, uložit komunikaci, která probíhá v nějaké té skupině. A pak bývá první instancí škola, když šikana probíhá v rámci třídního kolektivu. A pokud se vyhodnotí, že je újma vyšší, tak pomůže policie,“ radí na závěr koordinátor prevence.

Řeč byla také o bankovních internetových podvodech. Jak poznat, že nás nekontaktuje pracovník banky, ale podvodník? A které informace se nejčastěji snaží z lidí vymáhat? Poslechněte si rozhovor Štěpánky Duchkové s koordinátorem prevence Ondřejem Pencem.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.