Zdroje pitné vody pro Prahu hlídá ostraha, policie i vojáci

21. březen 2003

V souvislosti s válkou v Iráku se zvýšila ostraha všech zdrojů pitné vody pro Prahu. Vedle nepřetržité bezpečnostní služby a monitorovacího systému je hlídají také policie a armáda. Vojáci pomáhají policistům střežit největší zdroj, úpravnu vody Želivka. Na bezpečný provoz vodárny v Káraném dohlížejí policisté z Prahy-východ a úpravnu vody v Podolí střeží příslušníci městské policie.

Důležité provozy jsou zamčeny, úpravny jsou napojeny na monitorovací systém s nepřetržitou službou v centrálním velínu. Zvýšenou pozornost PVK věnuje i kontrole kvality vody. Na všech úpravnách vody se k monitorování okamžité toxicity využívá pstruh duhový, který je podle odborníků nejvhodnější. Ryby, jejichž organismus nejcitlivější reaguje na toxické látky ve vodě, jsou umístěny ve speciálních nádržích.

Do nich se dávají násady plůdků pstruha duhového ve stáří tří a šesti měsíců. Po uplynutí jednoho roku chovu se násady musejí vyměnit, protože ryba pak přestane být dostatečně citlivá a proti jedům se "obrní". Chování pstruhů služba neustále sleduje a při jakékoliv anomálii vodárnu odstaví. Spotřebitelé vody se o její kvalitu nemusejí obávat. Zdravotní nezávadnost dodávané vody je stoprocentně zajištěna.

Policie ve spolupráci s armádou střeží v souvislosti s útokem na Irák 110 vytypovaných strategických objektů zejména na území Prahy a Středočeského kraje. K plnění zpřísněných bezpečnostních opatření bylo vyčleněno 5000 policistů, kteří tento úkol vykonávají vedle svých běžných povinností. Policii vypomáhá 620 vojáků. Policie a armáda tak plní pokyny, které ve středu večer stanovil Ústřední krizový štáb a které ve čtvrtek ráno potvrdila Bezpečnostní rada státu. Život občanů není zatím přísnějšími bezpečnostními opatřeními omezen.

Spustit audio