Zdravotníci začnou testovat na covid-19 přímo na Václavském náměstí. Přijít může kdokoliv

6. srpen 2020

Praha příští pátek otevře slibované odběrové místo v centru města. Bude určené hlavně pro turisty s podezřením na nákazu koronavirem, ale i pro běžné občany.  

Odběrové místo bude na adrese Václavské náměstí 29.  Zdravotníci na místě otestují kohokoliv, ať už občany z Česka nebo z ciziny. Vedení Prahy si ale myslí, že nejvíc bude právě turistů - samoplátců. Kvůli nim také magistrát vybral místo v centru. Nebudou tak muset podle vedení hlavního města nikde bloudit, místo pro ně bude lehce rozpoznatelné.

Kromě tohoto místa chce Praha v blízké době otevřít ještě dalších pět. Ta chce vedení města umístit k poliklinikám do různých městských částí, teď o tom s radnicemi jedná. Kapacita současných odběrových míst totiž přestává stačit.

„Lidé píší třeba, zařiďte nám přístřešek Na Bulovce, ať tam nemusíme dvě hodiny stát na přímém slunci, když je 30 stupňů, tak si myslím, že pokud se chci nechat otestovat, tak musím mít tu možnost, a to velmi rychle.

Speciální ubytovna

Praha slibovala, že otevře i speciální ubytovnu pro lidi, kteří musí kvůli covidu nastoupit do karantény. Ta už podle vedení města funguje. Magistrát ale nechce říct kde, a to kvůli anonymitě lidí, kteří by tam mohli bydlet.

„Máme k dispozici 40 pokojů, jsou to klasicky hotelové pokoje s příslušenstvím, s nějakou základní kuchyňkou, ledničkou a podobně,“ popisuje ředitelka odboru bezpečnosti Markéta Štalmachová.

Uvnitř zatím nikdo nebydlí. O pokoj smí požádat hygienu kdokoliv, kdo nemůže covidovou karanténu strávit u sebe doma. Třeba kvůli tomu, že bydlí se starším a nemocným příbuzným, kterého by mohl nakazit. Pobyt hradí město, žádost o ubytování ale musí lidem schválit hygiena.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio