Zbraslav představuje Pražanům moderní umění. Do veřejného prostoru umístila sochy současných autorů

7. duben 2021

Městská část Praha-Zbraslav na jihu hlavního města se stala galerií současného umění pod širým nebem. V rámci projektu MÍSTA '21 – Sochy pro Zbraslav umístila do veřejného prostoru sochy od trojice českých umělců.

Projekt MÍSTA '21 – Sochy pro Zbraslav představuje veřejnosti současné pojetí sochy. Ty jsou již nyní instalovány na pěti veřejně přístupných místech – v lokalitách náměstí, městská zahrada, Městský dům, u Husova sboru a Žabovřesky. Oficiální zahájení výstavy se bude konat ve čtvrtek 8. dubna, sochy ve Zbraslavi zůstanou až do února 2022. Projekt navazuje na nedávnou historii městské části, která v minulosti prezentovala sochy ze sbírek pražské Národní galerie.

Jiří David: Přicházejí dny, kdy stíny jsou těžší než těla, 2020

Za uměleckými díly vystavenými v rámci prvního ročníku stojí tři současní autoři – Jiří David, Vojtěch Míča a Pavel Hošek. Projekt je zamýšlen jako víceletý. „Těší nás, že jsme schopni i v této nelehké době, kdy je většina kulturních institucí uzavřená, přinést umění blíže k lidem. Do budoucna plánujeme představit také díla dalších umělců,“ uvedla místostarostka městské části Michaela Bernardová (100pro Zbraslav).

autor: ech | zdroj: MČ Praha-Zbraslav
Spustit audio