Závodní auta, parní lokomotiva přezdívaná Hrboun nebo plachetnice Niké. Vydejte se do historie v Národním technickém muzeu

13. září 2022

Národní technické muzeum v Praze na Letné bylo založeno v roce 1908. Od té doby tam shromáždili rozsáhlé sbírky dokumentující vývoj mnoha technických oborů, přírodních a exaktních věd a průmyslu na našem území. Dějiny technického důvtipu si můžete prohlédnout ve 14 expozicích, od architektury, přes astronomii, techniku v domácnosti, měření času, hornictví a hutnictví, až třeba po televizní studio.

Expozice historie dopravy v takzvané dopravní hale poutá tradičně největší pozornost návštěvníků. Je tu k vidění vůz NW President z roku 1898, první automobil vyrobený na našem území, nebo letoun Kašpar JK z roku 1911, na kterém inženýr Jan Kašpar vykonal historicky první dálkový let v dějinách českého letectví. A stovky dalších. Každý exponát má svůj příběh.

Labyrintem architektonických stylů se projdete v expozici architektury a stavitelství. Lze vstoupit do pracoven architektů 19. a 20. století nebo si připomenout úspěch Československého pavilonu na Expu 58 v Bruselu.

V expozici Měření času jsou vystaveny elementární časoměrné přístroje, jako jsou sluneční, vodní, ohňové a přesýpací hodiny. Dále pak mechanické kolečkové hodiny, kterým je dán velký prostor. A pak také přístroje sestavené za využití elektřiny, elektroniky a nakonec také aplikace kvantových fyzikálních jevů při konstrukci hodin.

Parní lokomotiva přezdívaná Hrboun

Expozice Technika v domácnosti prezentuje na ploše 600 metrů čtverečních vývoj „pomocníků v domácnosti“. Tedy techniku usnadňující hygienu, úklid, praní a žehlení, šití a úpravu oděvů, přípravu pokrmů a podobně, na pozadí dějin českých zemí zhruba od poloviny 19. století do současnosti. S nadšením si tu návštěvníci ukazují předměty, se kterými se setkávali v dětství u prarodičů, nebo je sami kdysi doma měli a používali.

Kola, letadla, motocykly, auta, každý si v takzvané dopravní hale najde to své

Národní technické muzeum je otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin. A navštívit můžete také nedávno znovu zprovozněný historický Letenský kolotoč. Na koních a v autíčkách se mohou svézt děti i dospělí.

Spustit audio