Zatímco zemědělce vedra trápí, vinaři z nich mají radost a těší se na úrodu

8. srpen 2013

Zemědělci a zahrádkáři jsou kvůli stávajícímu suchu pořádně nervózní a někteří už nyní počítají první škody. Tropické počasí ale naopak vůbec nevadí vinařům, kteří letos očekávají kvalitní úrodu.

Vinařům dělá počasí radost, úsměv jim nemizí z tváře. Mimořádně teplé léto totiž vinné révě svědčí. Pokud se nestane nic mimořádného, víno s letopočtem 2013 by mohlo dosahovat vysoké kvality.

„Počasí, které panuje celé léto, je skutečně pro nás požehnáním. Slunečné počasí je přínosem pro krásné hrozny, které začínají zaměkat a budou dozrávat velice brzo,“ říká kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský.

Réva patří mezi rostliny s hlubokým kořenovým systémem, povrchové sucho jí proto nijak neškodí, vody má dost. „Zima byla velice příznivá pro utvoření si zásob pro hluboce kořenící rostliny,“ vysvětluje Rudolfský.

Jeho vinohradům se daří pod světoznámým kutnohorským chrámem svaté Barbory obzvlášť dobře. „Je to jihovýchodní svah a réva je od rána osvětlena. Rosa, která se drží na listech a v hroznech, se brzy vysuší a rostlina je odolnější vůči plísni,“ pochvaluje si pěstitel.

Vinaři se těší na vynikající úrodu, odhadovat, jaký bude letošní ročník, se ale zatím zdráhají. Říkají totiž, že dokud není víno ve sklepě, tak je na hodnocení brzo. „Máme teprve srpen, můžeme vidět modré tóny na bobulích, to znamená, že začínají pomalu zrát,“ dodává Rudolfský.

Vinohrad najdete v historickém centru Kutné Hory.
autor: Michal Trnka
Spustit audio