Zatímco loni na jaře byly ulice v Praze skoro prázdné, letos se do nich postupně vrací turisté. Dokazují to nejnovější statistiky

10. srpen 2021

Do Prahy se po loňském covidovém propadu zase vrací turisté. Lidí, co v hlavním městě přespali, přibylo oproti loňskému jaru a začátku léta až o 90 %. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Těch, co se v hlavním městě ubytovali, bylo od letošního dubna do června přes 250 tisíc. To je oproti stejnému období loni skoro dvakrát tolik. Lidé se podle městské turistické agentury Prague City Tourism už méně bojí cestovat. „Už tu situaci znají. Loňský rok to bylo tři měsíce po lockdownu a nikdo nevěděl, jaká budou pravidla cestování, takže to je určitě tímhletím,“ vysvětluje mluvčí agentury Klára Malá.

Turistů přibylo ve všech krajích Česka. Nejvyšší nárůst hlásí Praha, na druhém místě je Karlovarský kraj.

Praha, ilustrační foto

Stále se však jedná jen o zlomek turistů v porovnání s těmi, kteří do Prahy jezdili před pandemií. Podle agentury Prague City Tourism se turismus zatím jen nadechuje. Praha je aktuálně asi na desetině počtu návštěvníků, kteří sem přijeli před začátkem pandemie, tedy v roce 2019.

V české metropoli jsou převážně Češi. V ulicích je ale slyšet i slovenština nebo němčina. Praze stejně jako loni chybí hlavně turisté ze Spojených států, z Velké Británie nebo z Asie. Z těchto zemí byl v minulosti každý pátý turista. Nyní z celkového počtu návštěvníků tvoří asi jen dvě procenta.

Hlavní město se návštěvníky snaží nalákat na svou kampaň V Praze jako doma. Kampaně podle magistrátu letos v červenci využilo asi o třetinu víc lidí než loni. Přes 30 000 se jich ubytovalo v hotelech, a za to dostali slevu na různé vstupné. Podle počtu nocí můžou turisté dostat vouchery třeba do galerií, na koncerty, do trojské zoo nebo na Staroměstskou radnici.

autor: Marie Veselá
Spustit audio