Zamilovaná Lenka Filipová

25. březen 2013

Ve středečním Nočním proudu přivítá jeho autor a moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze série svých celoročních hostů. Tentokrát přijala pozvání k nočnímu hudebnímu proudění zpěvačka, kytaristka a skladatelka LENKA FILIPOVÁ, která se právě vydává na koncertní turné po republice.

Pražská rodačka Lenka Filipová (narozena 12. února 1954) studovala hru na kytaru na pražské konzervatoři, kde absolvovala v roce 1976. Poté si prohloubila znalosti hry na klasickou kytaru v doplňovacích kursech u Oscara Cacérese na Mezinárodní hudební akademii v Paříži.

Už během studií na konzervatoři vystupovala v Kanadě a ve Spojených státech jako host tříměsíčního koncertního turné souboru BROLN, ve Viole doprovázela svou kytarovou hrou pásmo Villonových veršů nazvané Navzdory básník zpívá, od roku 1973 uváděla ve své době oblíbené rozhlasové pořady Větrník, Toulky za písničkou a Studio mladých. V letech 1973 až 1975 pohostinsky hrála v Semaforu, spolupracovala se Spirituál kvintetem, byla hostem koncertních programů Karla Gotta i Orchestru Karla Vágnera, v letech 1979 až 1981 vystupovala po boku Karla Zicha v pořadu jeho skupiny Flop. V roce 1984 se vydala na sólovou dráhu za doprovodu vlastní skupiny Domino.

Lenka Filipová koncertovala prakticky ve všech zemích Evropy, kromě USA a Kanady hrála rovněž v Japonsku. Na festivalu v Sopotech získala Cenu novinářů (1979), na festivalu v Rostocku vyzpívala bronz a Cenu diváků (1980), o rok později byla druhá na festivalu v Drážďanech, ve stejném roce se zúčastnila ještě festivalu Yamaha v Tokiu, v roce 1984 získala stříbrnou Bratislavskou lyru za písničku Věnování, v roce 1988 převzala Grand Prix na interpretační kytarové soutěži v Nizozemských Antilách (1988), v roce 1997 získala českou Cenu Gramy a podnikla dvě mimořádně úspěšná koncertní turné s franzouzským zpívajícím autorem a kytaristou Francisem Cabrelem, který je autorem hudby jejího prvního velkého hitu Zamilovaná, který dal název Lenčinu debutovému albu. Vyšlo v roce 1982 a Lenka za ně získala svou první Zlatou desku.

Lenka Filipová

Většinu nejúspěšnějších skladeb Lenky Filipové opatřil kongeniálními texty Zdeněk Rytíř, který také vybudoval dodnes platný a zcela jasný repertoárový profil zpívající autorky. Zpěvačka a kytaristka, která hovoří plynně francouzsky, rusky a anglicky, dělí spravedlivě svou hudební kariéru mezi kytarové a písničkové projekty.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.