Zámek Hluboká – tip na jednodenní výlet z Prahy. Poprvé v historii se otevřou valdštejnské pokoje

5. červenec 2020

Zámek Hluboká je jeden z klenotů české historie. Z Prahy tam dojedete autem asi za dvě hodinky, o hodinu víc veřejnou dopravou. Je tak ideálním cílem na jednodenní výlet z metropole.

Zámek byl původně založen jako strážný hrad v polovině 13. století českými králi a jako královský majetek byl dáván často do zástavy. V držení se zde vystřídalo celkem 26 šlechtických rodů. Mezi významné patřili například Pernštejnové, kteří založili v roce 1490 nedaleký rybník Bezdrev, rozlohou druhý největší v Čechách. Nejdéle Hlubokou obývali Schwarzenbergové. Ti panství koupili v 1661 a zůstali do konce roku 1939, kdy poslední majitel Dr. Adolf emigroval před nacisty do zámoří. O svůj majetek definitivně přišli zvláštním zákonem Lex Schwarzenberg v roce 1947.

Přijímací salon na zámku Hluboká

„Schwarzenbergové svůj majetek velmi dobře spravovali a zámek dvakrát stavebně upravili. My návštěvníkům necháváme nahlédnout do útrob zámku prostřednictvím pěti prohlídkových okruhů. Mimo jiné jde o reprezentační pokoje, soukromé apartmány a velice dobře zachovanou kuchyni. Od srpna, vůbec poprvé v historii zámku, zpřístupníme pokoje, které při návštěvách obývali členové rodu Valdštejnů. Tím si také připomene letošní Valdštejnský rok,“ říká zástupce kastelána Václav Vlažný.

Salon u Hildy na zámku Hluboká

Kromě samotného zámku se můžete projít v krásném zámeckém parku s naučnou stezkou.

autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka