Zákaz nočního vycházení a nedělního prodeje. Přečtěte si, jaká nová opatření nás od středy čekají

27. říjen 2020 08:27

Vláda v pondělí večer rozhodla o dalším zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Od středy musí být obchody zavřené mezi 20. 00 a 5.00 hodinou. Zároveň začne platit noční zákaz vycházení. Zakázaný bude i prodej na tržnicích a trzích, platit budou ale výjimky.

Farmáři smí prodávat jen domácí potraviny - třeba ovoce, zeleninu, maso nebo vejce. „Zakazuje se konzumace v místě farmářských trhů. V jeden čas se na ploše farmářského tržiště nesmí vyskytovat více jak 20 lidí na 400 m²,“ popsal pravidla ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček.

Kromě farmářských trhů jsou povolené i pojízdné prodejny potravin a drogerie v obcích, kde není možné takové zboží zakoupit na jiném místě. Vláda také nově zavádí povinnost zaměstnavatelů využívat práci na dálku v případech, kdy je to možné s ohledem na charakter práce a podmínky provozu.

V neděli bude podle Karla Havlíčka zakázán maloobchodní prodej, ve všední dny a v sobotu musí obchody zavírat už ve 20.00, otevřít mohou v 5.00. Zákaz se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou podle Prymuly letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží.

Češi také nebudou moci od středečního večera opustit domov mezi 21.00 a 4.59 ráno. Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Opatření by měla platit do konce nouzového stavu. Ten je zatím vyhlášený do 3. listopadu. Vláda ale na úterním mimořádném zasedání nejspíš požádá Sněmovnu o souhlas s jeho prodloužením.

Ministr zdravotnictví v pondělí řekl, že ohledně prodloužení nouzového stavu nejsou mezi ministry rozpory. Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO by dolní komora žádost projednávala pravděpodobně v pátek 30. října.

Co se bude dít v úterý

Ministr školství za ANO Robert Plaga chce, aby kabinet nejpozději v úterý večer oznámil, jak to bude s návratem dětí z prvního stupně do škol. Prezident Miloš Zeman také odpoledne přijme v Lánech kandidáta na ministra zdravotnictví po odcházejícím Romanu Prymulovi. Jméno jeho nástupce premiér Andrej Babiš zatím nezveřejnil.

autoři: Vendula Bartoňková , jp
Spustit audio

Nejnovější zprávy