Zajímavý fenomén provincie Huelva: přes mnohá prvenství se stále neproslavila jejich víno ani fotbalový klub

Až tři dny prý trvalo naplnit Kolumbovy lodě, které vyrážely na zámořské objevy a dobývání Ameriky. Plavidla tak byla zaplněná moukou, ovocem, luštěninami, zvířaty a dokonce i vínem. Naše spolupracovnice ve Španělsku Lubica Zlochová vyrazila do míst, odkud část těchto produktů pro námořníky pocházela.

Jsem v městečku Villalba del Alcor v jihozápadní Andalusii, v provincii Huelva. Před více jak pěti sty lety tudy proudili námořníci a vezli proviant do lodí, které mířily do tzv. Nového světa.

Městečko Villalba del Alcor bylo jednou z posledních zastávek, kde se účastníci dobyvačných cest ještě mohli pořádně najíst, napít a rozloučit se s pevninou. Tato oblast je známá pěstováním ovoce, oliv, vinné révy a také výrobou vína.

Tradice od patnáctého století

Matias Vela je someliérem místní vinotéky Bodega Marqués de Villalúa. Vypráví mi o tom, že víno z této oblasti si námořníci brávali na lodě do Ameriky už od roku 1494. Prakticky ihned od počátku Kolumbových dobyvačných cest.

Matias Vela, someliér místní vinotéky Bodega Marqués de Villalúa

Pan Vela mě upozorňuje i na certifikát, který o této historické události mají vyvěšený na čestném místě ve vinárně. Je to kopie z archivu v Seville, kde o dobyvačných cestách do Ameriky opatrují až osm milionů dokumentů a map.

Matias Vela mi vypráví o tom, že víno se při prvních cestách do Nového světa ještě nepřepravovalo v sudech, ale v kožených měších, resp. žocích. Už tehdy se však vyrábělo z hroznu typu zalema, dodnes typického pro tuto oblast provincie Huelva.

Marná sláva

Je to bílé víno, které jsem si oblíbila i já už dávno předtím, než jsem zjistila tyto historické souvislosti. Říkám proto someliérovi a šéfovi exportu, že mi přijde zvláštní, že víno, které tu vyrábějí minimálně půl tisíciletí, o čemž mají i historické podklady, není ve světě proslavenější.

Pro tuto oblast je typické víno z hroznů zalema, které si oblíbila i autorka reportáže

Matias Vela souhlasí, a říká, že mají kvalitu, mají tradici, ale komerčně je předběhli jiní a oni jsou bohužel jen jakýmisi chudými příbuznými jiných světových značek.

Pokud se vám, posluchačům, chce najít si na mapě tuto oblast jihozápadní španělské provincie Huelva, oblast, která nese silnou historickou pečeť Kolumbových námořních výprav, potom vám ještě prozradím, že v současnosti je Huelva ve světě spíš než vývozem vína známá exportem jahod, broskví či pomerančů.

Získat svou slávu zpět

I fotbal se tu začal kdysi hrát jako na jednom z prvních, pokud ne vůbec na prvním místě ve Španělsku. Známější jsou však přitom jiné kluby. Z tohoto pohledu je proto andaluská provincie Huelva skutečně zvláštním fenoménem. No a lidé jako Matias Vela a další pracují na tom, aby oblast znovu dostali na mapu světa tak, jako tomu bylo kdysi.

autoři: Ľubica Zlochová ,
Spustit audio

Související