Zahraniční tisk píše o případu týrané muslimky v Německu

22. březen 2007

Debata o náboženské toleranci a soužití různých kultur, to jsou témata, která se v Evropě dostávají do popředí s rostoucí muslimskou komunitou. Včera například britské ministerstvo školství oznámilo, že školy mohou zakázat muslimským žákyním nosit šátky zcela zakrývající obličej, pokud usoudí, že to ohrožuje bezpečnost nebo výuku.

Nařízení se setkalo s nevolí muslimské části populace. Existují ale i opačné případy, kdy úřady a instituce straní druhé straně, tedy menšině.

Neobvyklý skandál teď otřásá německou justicí. Soudkyně ve Frankfurtu ospravedlnila násilí páchané muslimským manželem na své ženě poukazem na korán. Samozřejmě, že tento případ zaujal německé deníky.

Čtvrtá súra koránu nese název "An-Nisa", tedy "Ženy". Ve verši 34 se píše: "Muži stojí nad ženami. Pokud se obávají, že se ženy vzpírají, tak je napomenou, vyhýbají se jim na manželském loži a bijí je." S poukazem na tento verš zamítla soudkyně frankfurtského soudu žádost o rozvod, kterou podala Němka marockého původu.

Protože tedy korán pamatuje na právo trestat, výhrůžky ze strany manžela nejsou nepřiměřeně tvrdé a rozvod tak není nezbytný, popisuje argumentaci soudkyně list Die Welt. Ten se spolu s dalšími deníky pozastavuje nad tím, že až dva měsíce od podání příslušného návrhu a teprve poté, co se do věci vložila média, byl případ kvůli podjatosti soudkyni odebrán.

Süddeutsche Zeitung si všímá toho, že příslušný soud považuje odebráním případu záležitost za vyřízenou a neuvažuje o potrestání soudkyně, která má pocit, že v Německu platí právo šaría. Frankfurter Rundschau pak napsal, že žádný soudce by nepřišel na myšlenku připomínat týrané a vražednými výhrůžkami vyděšené ženě bibli a církví požadovanou věrnost až za hrob.

autoři: dka , vlm
Spustit audio