Zahraniční tisk o seznamu nevhodných děl evropských klasiků pro polské studenty

2. červen 2007

Rakouské sdělovací prostředky si všímají i vytvoření seznamu nevhodných děl evropských klasiků pro školní četbu v Polsku. Na index nedoporučovaných knih se tak dostalo třeba "Utrpení mladého Wethera" Johanna Wolfganga Goetha nebo "Proces" Franze Kafky. V nemilosti je ale také Fjodor Michajlovič Dostojevskij nebo polský exilový autor Witold Gombrowicz. Jejich díla totiž mohou podle polského ministerstva školství ohrozit národní identitu a svádět k nemravným praktikám.

Místo nich mají děti číst radši životopis papeže Jana Pavla II. Ten prý podporuje rodinu a křesťanskou morálku. Ministerstvo školství v Polsku ovládá ultrakatolická nacionalistická strana Liga polských rodin. Tuto zprávu komentuje například rakouská rozhlasová stanice ÖRF: "Kafka je pro Poláky příliš pesimistický, Gombrowicz byl zase homosexuál - stejně jako Teletubbies. Tamní ministerstvo tak rozmetalo poslední úvahy o tom, že je Polsko tolerantní. V seškrtaném seznamu navíc udělalo několik trapných chyb. Například jako autor knihy "Obrana Sókratova" je místo Platóna uveden Aristoteles. Není to kvůli tomu, že Platón byl gay ?" ptá se ve svém komentáři ÖRF. Současně ale dodává, že polští knihkupci si plán ministerstva pochvalují. Někteří totiž předělali výlohy tak, aby v nich byla jen díla "vyškrtnutých" autorů. A obrat se jim zvýšil.

Polské noviny upozorňují na další chystaná opatření v polském školství. Regionální deník Gazeta Krakowska píše o tom, že se v Krakově má brzy konat odborná konference o možnosti zrušení koedukativního systému na polských školách. Tedy, nejenže od září budou polští školáci muset nosit uniformy, ale může se stát, že budou zřízeny zvlášť školy pro chlapce a zvlášť pro dívky. Tak, aby se při vyučování nesetkávali žáci opačného pohlaví. Gazeta Krakowska se obává, že odborná diskuse o zrušení smíšených tříd bude asi těžká a hrozí, že ji zastíní politické a ideologické spory.

autoři: pan , maw , Petra Steinerová
Spustit audio