Začínají hlavní Svatováclavské oslavy. Těšte se na středověké trhy i příjezd knížete

27. září 2019

Hlavní Národní svatováclavská pouť probíhá v Praze už od pátku. Další oslavy zažijete v sobotu v centru města, kdy kníže přijede přímo na Václavské náměstí.

S Palladiem země České, kterému věřící přisuzují zvláštní ochrannou moc, se v pátek hodinu po poledni od baziliky svatého Jiří na Pražském hradě vydá průvod. Po duchovním zastavení na Václavském náměstí převezou zástupci církve obraz Madony s dítětem do Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi. Právě tam se pak v sobotu dopoledne odehraje hlavní část oslav - poutní mše svatá. Uctít památku patrona zemí českých a připomenout si Den české státnosti si tam každý rok přijíždí tisíce lidí.

Další Svatováclavské oslavy vyvrcholí v sobotu příjezdem knížete přímo do centra dění na Václavské náměstí. Svatováclavský průvod s dobovým programem si můžete prohlédnout dvakrát – od 14.00 a od 16.00 hodin. Chybět nebudou rytířské turnaje, soutěže pro děti i dobové tance s možností si je vyzkoušet. „V čele průvodu, který projde spodní částí Václavského náměstí, pojede kníže na koni v doprovodu své družiny, šermířů, krásných tanečnic a dobových hudebníků. Celá družina se zastaví u knížecího stolce, kde Václav usedne na trůn a bude sledovat další dění,“ upřesňuje program Libuše Klinková, manažerka programu organizátora oslav.

autor: jp
Spustit audio