Začíná týdenní festival Den architektury. Vydejte se během něj na procházky s odborníky nebo návštěvu běžně nepřístupných budov

1. říjen 2021

Napříč celou Českou republikou i Slovenskem se od pátku 1. října do čtvrtka 7. října koná festival Den architektury. Vyrazit během něj můžete na procházky s odbornými průvodci, zapojit se do workshopů a přednášek nebo navštívit desítky běžně nepřístupných budov – třeba Právnickou fakultu v Praze, kam se vydala i naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

Monumentální budova na Dvořákově nábřeží – to je Právnická fakulta Univerzity Kalrovy v Praze. Původně secesní stavba byla dokončena podle plánů Jana Kotěry v roce 1931 architektem Ladislavem Machoněm. Na komentovanou prohlídku se tam můžete vydat v rámci Dne architektury v sobotu 2. října.

„Hlavnímu prostoru se říká bazén. Jedná se o vstupní dvoranu, kterou Jan Kotěra původně projektoval tak, že by zde mohly probíhat i promoce. Dvorana je celá osvícená denním světlem,“ prozrazuje během komentované prohlídky architektka Marcela Steinbachová.

Vstupní dvorana Právnické fakulty UK

„To, co normálně návštěvník nemá šanci navštívit, jsou přednáškové místnosti. Ta největší má kapacitu okolo 600 lidí a jmenuje se Collegium Maximum.“ Návštěvníky na Právnické fakultě může zaujmout i historický páternoster. „Původně tady byly čtyři páternostery, z toho dva jsou teď nahrazené normálními výtahy,“ dodává architektka.

Collegium Maximum – největší přednáškový sál Právnické fakulty UK

Právnická fakulta není jediným místem, které mohou zájemci navštívit. Letos se festival věnuje cestám a spojnicím, kterými jsou naše města protkaná. V Praze se tak festival vydá například po bývalé vlakové trati ze Strašnic do Vršovic, po Hlávkově mostě, viaduktu v Karlíně nebo zamíří ke stále opuštěnému nádraží Vyšehrad.

autoři: Sabina Vosecká , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.