Začíná Týden knihoven. V Praze jsou na programu filmové projekce, výměna knih nebo výroba vlastního leporela

4. říjen 2021

V pondělí začal Týden knihoven. Do tradiční akce na podporu čtení a půjčování knih se zapojily knihovny z celé České republiky. Tématem letošního ročníku je udržitelnost.

Čtěte také

Cílem akce je nejen podpora a zviditelnění knihoven, ale také ukázat lidem, že čtení knih může být atraktivní způsob trávení volného času. Knihovny po celé republice si až do neděle 10. října připravily čtenářské dílny, soutěže, besedy, ale i workshopy, na kterých se návštěvníci dozví to nejzajímavější z oblasti knihařství.

V Praze se zapojily dvě knihovny

V Praze se Týdne knihoven účastní Městská knihovna a Knihovna Antonína Švehly. Ve druhé zmíněné se zájemci mohou zúčastnit pestrého doprovodného programu, jako je projekce vybraných filmů nebo výměna použitých knih, což koresponduje s hlavním tématem letošního ročníku – udržitelností. Oblastí zájmu této knihovny jsou rostliny, lesy a zvířata, knihovna proto pro milovníky všech bylin i keřů nabízí také green swap neboli výměnu rostlin.

Městská knihovna pak v rámci svého programu kromě online akcí bude v sobotu na Smíchovské náplavce pořádat Festival otevřených dílen, kde je možné vyzkoušet si výrobu knížky nebo leporela.

Bohatý program bude i ve středních Čechách

Ve Středočeském kraji se do akce zapojilo 18 knihoven. Mezi nimi například městská knihovna v Kolíně, která si pro návštěvníky připravila program pro seniory, děti i celou rodinu. Čtenáři si tak mohou zajít na jednu z několika přednášek nebo se zúčastnit komentované vlastivědné procházky. Městská knihovna v Berouně zase kromě workshopu, na kterém je možné vyrobit si krmítko pro ptáky, vytvořila takzvanou semínkárnu, která slouží jako místo bezplatného sdílení semínek i sazeniček z domácí produkce nadšených zahradníků a zahradnic v okolí.

Ve většině knihoven probíhá v tomto týdnu také registrace čtenářů zdarma. Součástí akce je i udělení ocenění Knihovna roku, kterou ministerstvo kultury vyhlásí v pražském Klementinu 14. října.

Spustit audio

Související