Začíná festival Sculpture Line. Sochy a výtvarné objekty vystaví pod širým nebem v Praze a dalších 39 městech světa

15. červen 2021

Mezinárodní festival Sculpture Line láká na téměř 90 instalací od 51 předních sochařů z Česka i zahraničí. Ve veřejném prostoru budou vystaveny až do září.

„Tenhle festival je mimo jiné výjimečný tím, že se vůbec koná, protože nikdo nevěděl, jaká bude v letošním roce situace,“ říká kurátor festivalu Martin Dostál. V Praze uvidí letos zájemci ve veřejném prostoru 16 instalací od deseti sochařů. „Objevují se tam tři umělci ze skupiny Tvrdohlaví – sochaři Jarda Róna a Stefan Milkov mají svou instalaci na Pankráci na takovém tom náměstíčku mezi mrakodrapy. A Jiří David připravil projekt přímo pro Sculpture Line, který je nyní na smíchovské náplavce. A to bych řekl, že jsou tři nejvýznamnější sochaři,“ upřesňuje kurátor.

Zároveň dodává, že ve veřejném prostoru zůstává také několik plastik z loňského ročníku. „Podařilo se, že některé plastiky se v prostoru zabydlely a mají natolik vstřícné přijetí, že se ty prostory s nimi nechtějí rozloučit,“ vysvětluje.

Housenka raného kapitalismu Kurta Gebauera zůstala ve veřejném prostoru z loňského roku

Sculpture Line obvykle probíhá i v dalších městech České republiky a také v zahraničí. Kromě Prahy letos vystaví instalace třeba v Dolních Břežanech, Olomouci, Plzni, Vratislavicích nad Nisou nebo Ostravě. „Těch soch není hodně, protože sochaři se vždycky velmi rozmýšlejí, jestli mají dát poměrně velké množství peněz do toho, aby se uskutečnila nějaká velká socha,“ dodává kurátor.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka