Začíná festival Prague Pride. Letos bez duhového průvodu centrem Prahy. Tématem je coming out

2. srpen 2021

Duhové vlajky na tramvajích, na pouličních lampách i na budově magistrátu – začíná festival Prague Pride. Nabídne přes 130 akcí.

Festival má každý rok jiné téma. Tím letošním je coming out. Tak se říká procesu, kdy člověk z LGBT+ komunity v sobě rozpozná svou sexuální orientaci a svěří se s ní třeba svým blízkým, říká ředitel festivalu Tom Bílý.

„Někdo si možná řekne, že člověk coming outem jednou projde, a tím to je vyřešené. To ale není tak úplně pravda. Člověk LGBT+ se takzvaně outuje celý svůj život, neustále potkává nové lidi,“ doplňuje Bílý.

Téma coming outu je podle něj pořád široké veřejnosti vzdálené, a proto je letošní ročník festivalu zaměřený právě na něj. Prague Pride nabídne od pondělí až do neděle koncerty, výstavy nebo přednášky. Ty budou na třech festivalových základnách – na Střeleckém ostrově, v karlínských kasárnách a v sídle organizace Život 90 (v ulici Karolíny Světlé).

Tramvaje s duhovými vlajkami i duhová Petřínská rozhledna

V Praze zároveň vlají i duhové vlajky. Jezdí s nimi tramvaje s číslem 17, jsou také na některých pouličních lampách a duhovou vlajku vyvěsili i politici na magistrátu – tím symbolicky festivalový týden zahájili. Prague Pride dostal z městského rozpočtu celkem 650 tisíc korun. V duhových barvách nechá Praha v pondělí nasvítit i Petřínskou rozhlednu.

Nejvýraznější akcí festivalu bývá duhový průvod centrem Prahy, letos jej ale organizátoři nepořádají. Nebyli by podle ředitele Bílého schopni dohlédnout na dodržování všech proticovidových opatření.

Prahou má ale v sobotu projít takzvaný Pochod za Rovnost. Pořádá ho platforma Reclaim Pride. A závěrem – na balkoně Nové radnice politici v pondělí vyvěsili také zeleno-modro-červenou romskou vlajku. Připomínají tím Den romského holocaustu.

autor: Marie Veselá
Spustit audio