Začíná festival Pěstuj město. Poradí, jak kompostovat a pěstovat v bytě nebo jak založit komunitní zahradu

26. duben 2021

Jak se dá kompostovat v bytě, ve vnitrobloku nebo na komunitní zahradě? Jak se obklopit zelení nebo pěstovat domácí rajčata, když vlastní zahradu nemáte? Odpovědi nabízí online festival městského pěstování a kompostování Pěstuj město, který začíná v pondělí 26. dubna.

„Původně ta představa byla, že se potkáme naživo. Chtěli jsme přinést inspiraci a rady pro každého, kdo chce zelené a jedlé město. Kdo chce město, ve kterém se bude dobře žít,“ řekla ve vysílání Rádia DAB Praha Radka Pokorná, ředitelka společensky prospěšného podniku Kokoza, který festival organizuje.

Festival potrvá celý týden až do neděle 2. května, kdy nabídne živě více než 26 přednášek a webinářů. Jejich záznamy pak budou k dispozici do konce května.

„Jsou tam témata týkající se kompostování, nových trendů, jako je třeba Bokashi, jak můžeme kompostovat třeba se sousedy, v bytě, ale i jak zakládat komunitní zahradu nebo jak si udělat zelený balkon, jak pěstovat bylinky. A nezapomněli jsme i třeba na zástupce městských částí a firmy, aby tam našli inspiraci,“ upřesňila výběr témat Pokorná.

Výtěžek z festivalu poputuje na činnost integrační dílny Kokozy. Ta zaměstnává lidi se zkušeností s duševním onemocněním, kteří realizují zakázky, komunitní zahrady, starají se o zeleň nebo truhlaří.

autor: ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.