Žáci prvního stupně se vrátili do lavic, podmínkou je pravidelné testování na covid-19. Jak se dařilo a jaké přineslo výsledky?

12. duben 2021

Žáci prvního stupně se v pondělí po několika měsících vrátili do lavic. Týden budou ve škole a týden doma. Prezenční výuka je ale podmíněná pravidelným testováním na koronavirus.

Jak testování probíhalo na 3. základní škole u Říčanského lesa, zjišťovala reportérka Kristýna Nevanová. Každá třída má vyčleněnou vlastní místnost, kde žáky testuje. Do ranní družiny děti chodily v pondělí ráno průběžně, testování tak bylo rychlé a bez problémů. Před osmou hodinou začali přicházet i další školáci. Ti čekali venku, až jich bude víc, a pak si je paní učitelky odvedly do testovacích tříd. Následně už děti ve třídách jásaly, že jsou negativní. Další kolo testování podstoupí ve čtvrtek.

Negativní výsledky

Negativní výsledky žáků pražských škol a testování bez větších problémů potvrzuje i ČTK, a to na základě vyjádření ředitelů škol, které oslovila. Negativní antigenní testy měli všichni v ZŠ Bítovská v Praze 4, v ZŠ Praha 7 na Strossmayerově náměstí, ZŠ Mezi školami v Praze 13 nebo v Masarykově základní škole v pražských Klánovicích.

Stejné výsledky testování potvrdil na Twitteru také starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Doplnění o PCR testy

"Ze všech škol, co jsem se bavil s kolegy, tak nikdo nemá pozitivní (test)," uvedl ředitel klánovické ZŠ Michal Černý, který vede Asociaci ředitelů základních škol. Takové množství negativních testů podle něj může znamenat dvě věci. "Buď jsou děti tak neuvěřitelně zdravé, nebo jsou testy úplně na nic,“ uvedl. Jeho škola je zapojená do pilotního režimu, ve kterém se děti testují i přesnějšími PCR testy. To by podle něj mohlo postupně ukázat, nakolik jsou výsledky antigenních testů správné.

autoři: Kristýna Vašíčková , ech | zdroj: ČTK
Spustit audio