Záchranka se připravuje na mimořádné události, říká její šéf Petr Kolouch

5. únor 2016

Jak je pražská záchranka připravena na případné teroristické útoky a jak by měly fungovat společné výjezdové stanice s hasiči? Na to se ředitele Pražské záchranné služby Petra Koloucha ptala Štěpánka Duchková.

Po nedávných teroristických útocích v Paříži se pražská záchranka rozhodla zvýšit bezpečnost svých posádek a právě v tomto období testuje záchranné vesty. „Vesta má asi 4 kila, je to měkká balistická ochrana a podle dosavadního hodnocení je nositelná při běžném zásahu. Ale to víte, jako v tričku to není,“ říká ředitel záchranky Petr Kolouch.

Pokud by v Praze došlo k podobnému útoku jako v Paříži nebo by to jiná situace vyžadovala, budou na místě jako první spolu s policií a hasiči inspektoři provozu ze záchranky. „A to je přesně ta skupina, která na testování dostala ty balistické vesty. Rádi bychom nějakou formu balistické ochrany nabídli všem posádkám, které se do rizik mohou dostat,“ vysvětluje Petr Kolouch, „náš úkol je starat se o pacienty, ale můj úkol je starat se o personál.“

Na krizovou situace se podle svého ředitele záchranka připravuje i jinak: „Máme navýšený počet obvazových materiálů a prostředků k zástavě krvácení na základnách, které jsou poblíž centra, abychom v té první reakční době dokázali ošetřit 250, 300 lidí.“

Stanoviště s hasiči

Pražská záchranka spolupracuje i s hasiči, Petr Kolouch plánuje ale ještě užší spolupráci: „Rádi bychom každou hasičskou stanici v Praze osídlili aspoň jednou výjezdovou skupinou, aby byla dojezdovost a spolupráce co nejkomplexnější.“ Záchranku čeká i budování nového sídla, které by mělo stát v Tróji u výjezdu z tunelu Blanka. Na toto rozhodnutí je ale podána žaloba městskou částí Trója, která s umístěním nesouhlasí.

Spustit audio