Záchranka prošla za 30 let zásadní proměnou. Čeká ji ale investice do informačních technologií

26. listopad 2019 08:11

Rozpočet téměř půl miliardy korun a 700 zaměstnanců. Tak vypadá Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje dnes. Před třiceti lety sanitky vyrážely z osmi výjezdových míst, teď z 32 míst.

Podle ředitele Marka Slabého dochází zhruba v posledních deseti letech k výraznému posílení záchranných služeb, co se týče personálu i techniky. „Připojilo se krizové řízení, operační řízení významně posílilo, došlo k velkému rozvoji výcvikových a edukačních center,“ popisuje.

To se dotýká všech záchranných služeb napříč republikou. „Dochází k poměrně zásadní unifikaci profesních postupů, vybavení sanitních vozů, takže už se blížíme skutečně k tomu, že ty záchranky, ať je to jakýkoli kraj, se chovají velice podobně,“ říká.

Čtěte také

S rozvojem ale samozřejmě nekončí některé starosti. „Padají na nás starosti s výstavbou základen, zařízením, zasíťováním, modernizací a pochopitelně nás čeká obrovský rozvoj informačních technologií a operačního řízení,“ připomíná Marek Slabý.

Podle něj bude muset záchranná služba do dvou let investovat mnoho peněz do informačních technologií. „Samozřejmě také vidíme, co se děje v dopravě, a jsem zvědavý, jak se budou vyvíjet motory pro naše sanitní vozidla. To jsou ale všechno problémy běžného života,“ dodává.

Zdravotnická záchranná služba je z 54 procent financovaná z rozpočtu kraje, 35,5 procenta hradí veřejné zdravotní pojištění a zbytek ministerstvo zdravotnictví.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související