Zábrany rozdělují Zbraslavské

23. září 2004

Plán na výstavbu zábran proti povodni v Praze-Zbraslavi rozdělil místní obyvatele. Někteří poukazují na to, že betonová zeď u Vltavy podél ulice K Přehradám trvale zhorší životní podmínky v dolní části Zbraslavi a nemusí být ani zcela účinná. Jiní obyvatelé zase žádají, aby zábrana byla postavena co nejdříve.

Místní radnice výstavbu zdi proti velké vodě podporuje, přípravy pokračují."Všichni víme, že to zásah bude. Nelze udělat žádnou ochranu, která by neovlivnila okolí, zvlášť když to bude pevná zeď," řekl dnes ČTK zbraslavský starosta Petr Valenta. Zábrana bude zároveň sloužit jako bariéra proti hluku z automobilového provozu, dodal. Odpůrci zdi, k nimž patří bývalý starosta František Kadleček, sepsali protestní petici. "Aniž by byl jakkoli zjišťován názor či přání těch, které má zeď chránit, či těch, kterým výrazně změní život na Zbraslavi, byla zahájena potřebná řízení, aby mohla být započata v nejbližším možném termínu," uvedli v příloze k petici, zveřejněné na soukromém informačním serveru www.zbraslav.info. Podle kritiků si zeď za půl miliardy korun vyžádá vykácení zeleně, znehodnotí vzhled Zbraslavi a zabrání odtékání vody v případě přívalových dešťů. V případě povodně prý zase nezastaví průsaky spodní vody. Odpůrci stavby chtějí diskutovat o tom, aby místo výstavby zdi byla část peněz uložena na účelový účet. Z něj by v případě záplav byly uhrazeny postiženým lidem škody. "Až petici obdržíme, budeme na ni reagovat," řekl Valenta. Na petici už zareagovalo několik majitelů zbraslavských domů, které byly při předloňské katastrofě zaplaveny. V dopise adresovaném starostovi poukazují na to, že pokud by zeď nebyla, v území nikdo nebude moci stavět třeba ani garáž a klesnou ceny pozemků. V případě záplav bude přímo ohrožen nejen majetek, ale i životy a zdraví občanů, napsali. Podle Valenty nyní povodní postižení lidé organizují i protipetici.

O urychlené výstavbě zábran proti velké vodě rozhodl magistrát po předloňské katastrofě. Podstatná část Prahy má být před velkou vodou chráněna příští rok. Zbraslav patří k oblastem, kde budou podle předpokladů zábrany dokončeny v roce 2006.

Spustit audio