Za vůní papíru do sdílené knihařské dílny. V Reformátu mění papírový odpad na bloky, zápisníky nebo fotoalba

9. květen 2022

Papírnictví z druhé ruky a sdílená dílna pro veřejnost. To je Reformát. V knihařství na Letné se zabývají přímou recyklací, tedy zpracováváním odpadového materiálu, především papíru. Vyrábí z něj bloky, zápisníky, kuchařky, herbáře a mnoho dalších věcí. Díky kurzům pro veřejnost se můžete tajemství vázání knihy naučit i vy.

Lektorka Kamila Nováková

Grafická designérka Sára Bergmannová zjistila už během studia, že při tvorbě vzniká mnoho odpadu a rozhodla se druhotný materiál zpracovávat. Založila tedy papírnictví, které se zabývá recyklací, z odpadu tak vznikají další praktické produkty. Zároveň je Reformát sdílenou knihařskou dílnou pro veřejnost a místem workshopů.

Jednou z lektorek se stala Kamila Nováková, absolventka oboru Kniha a tvarování papíru, své znalosti teď předává dál. „Nejdřív budeme natírat tu předsádku. Abychom si nezamatlaly ten blok, tak to budeme natírat s papírem, ten se pak vyndá a zaklapne se to,“ vysvětluje jedné z účastnic během kurzu.

Pavla Brus Ortová během kurzu v Reformátu

Pavla Brus Ortová se v Reformátu účastní už šesté lekce vázání knih. Naučila šít, pracovat s řezačkou a také základní typy vazby. „Tohle je vazba V8, což je šitá vazba s umístěním do tvrdých desek, které jsou potažené plátnem. Je to příjemně uklidňující, ta práce rukama je tady jako meditace,“ chválí si Pavla. 

V Reformátu je k dispozici knihařské vybavení a stroje staré i sto let. „Třeba formátování, když má člověk větší množství papírů, tak si z nich udělá menší formáty. Nebo si může udělat ražbu a vyzlatit si text. A pak tu máme i stroje jako je vrtačka, děrovačka,“ vyjmenovává Kamila Nováková. Sdílenou dílnu a stroje lze využít i mimo workshopy, stačí si zarezervovat čas a můžete tu pracovat zcela samostatně. Papírnictví Reformát a sdílenou dílnu najdete v Praze 7.

Poslechněte si celou reportáž z Reformátu.

Pákové nůžky v Reformátu
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio