Za smrt malého Vítka nebude nikdo potrestán

31. červenec 2003

Za smrt dvouapůlletého Vítka Kalouska nenese nikdo odpovědnost. Takovým závěrem skončilo vyšetřování tragického případu chlapce, který se rodičům ztratil začátkem dubna v obci Borovnice na Trutnovsku a po několikadenním rozsáhlém pátrání byl nalezen mrtvý. Existovalo podezření, že rodiče Vítka spáchali trestný čin zanedbání povinné péče.

Vítek se ztratil se svým psem Terkou ve čtvrtek 9. dubna odpoledne z neoploceného domu na kraji obce, kde žil se svými rodiči, desetiletým bratrem a roční sestrou. Po několika hodinách začala rozsáhlá pátrací akce, které se v dalších dnech zúčastnili kromě policistů také vojáci, členové horské služby či vrtulník s termovizí.

Rodiče Vítka tehdy jeho ztrátu nahlásili s několika hodinovým zpožděním. Podle mluvčího trutnovské policie Petra Kopeckého se ale neprokázalo, že by jejich jednání mohlo mít přímou souvislost s úmrtím dítěte. "Státní zástupkyně odložila podezření ze spáchání trestného činu, protože se nepodařilo zjistit cizí zavinění. Nejde o podezření z trestné činnosti a proto není na místě věc vyřídit jinak," uvedl mluvčí.

Mrtvého chlapce, kterého stále zahříval jeho pes, našli vojáci po čtyřech dnech na poli u obce Ždírnice, vzdálené šest kilometrů od jeho domova. Dítě muselo v těžkém terénu a špatném počasí ujít zhruba deset kilometrů. "Ze závěru soudní pitvy je zřejmé, že příčinou smrti chlapce bylo pravděpodobně selhání životních funkcí při vyčerpání organismu. Smrt nastala již ve večerních či nočních hodinách, tedy v době, kdy začala rozsáhlá pátrací akce," upřesnil Kopecký.

O chlapci bylo ve vesnici známo, že už v minulosti se svým psem několikrát z domu odešel. Někteří lidé tvrdili, že Vítek byl hyperaktivní dítě, často utíkal a býval vidět poměrně daleko od vesnice. Jeho předchozí výlety ale pokaždé měly šťastný konec.

autoři: Jiří Máslo , dka
Spustit audio