Za posprejování Karlova mostu 60 hodin společensky prospěšných prací. Mladiství činu litují

4. únor 2022 09:17

Pražský obvodní soud potrestal chlapce a dívku, kteří loni v Praze posprejovali Karlův most. Za tyrkysové nápisy mají každý vykonat 60 hodin společensky prospěšných činností. Soud na ně také bude rok dohlížet.

Společensky prospěšné práce mohou být podle státní zástupkyně Lucie Filipové třeba odstraňování jiných graffiti nápisů. S nepravomocným verdiktem i trestem je Filipová podle svých slov spokojená.

Posprejovaná je pravá část Karlova mostu

„Přistoupili k tomu velice zodpovědně, tu škodu uhradili, doznali se a omluvili se. Myslím, že toho upřímně litují a že se za své jednání stydí,“ popsala státní zástupkyně.  

Chlapec, kterému bylo nedávno 18 let, a o rok mladší dívka nechtěli rozhodnutí soudu pro média komentovat. Hlavní líčení bylo kvůli jejich věku neveřejné.

Mladiství loni v létě kolem třetí hodiny ráno procházeli noční Prahou. Procházku si podle soudu chtěli zpestřit. A tak posprejovali nejstarší pražský most anglickými nápisy jako „Sorry“, tedy česky „promiňte“, nebo „Kill“, což znamená „zabít“.

Posprejované byly i lampy

Světle modrá slova a čáry byly na kamenném zábradlí, na podstavcích soch nebo na lampách. Škodu soud vyčíslil na skoro 100 tisíc korun. Chlapec s dívkou ji už zaplatili. Půjčili si na to podle soudu od rodičů, kterým to teď budou splácet.

V minulosti padly za posprejování Karlova mostu i další tresty. Známý je případ dvou německých turistů, kteří pomalovali jeden z pilířů mostu. Soud jim uložil roční podmínku, stotisícový peněžitý trest a pětileté vyhoštění z Česka. Jeden Němec se přiznal a trest přijal, druhý se ještě soudí. Jeho případ by měl posoudit ještě Ústavní soud.

autoři: Marie Veselá , ern | zdroj: ČTK
Spustit audio